Monday, December 28, 2009

Lambaian 2009


Hari ni kire hari terakhir aku kat opis..dan juga hari2 terakhir sebelum masuk tahun baru..sok aku da mule cuti panjang..tak sangka ada 3 hari lagi cuti untuk aku abiskan..ade planning nak g bercuti..tp terlalu awal untuk aku nak cerita ke mane aku nak pergi?..bile? dan sebagainye..aper2 pun, segala bergantung pade mood aku..mood die..dan yang pasti semuanye adalah ketentuan dari DIA..

So, aku akan mula masuk keje balik di Tahun 2010..harap2 mood baru laa kan..jgn laa ade MONDAY BLUES lagi..hee..tp aku betol2 happy keje kat sini..aku bebas nak dtg kul bape..takde tekanan..ish..bersyukur sangat2...ALHAMDULLILAH...kat opis laa.. aku dapat capai level 32 kat farmville...level 42 di farmtown..level 30 kat cafeworld..n mcm2 game lagi laa kat FACEBOOK tu..hehehe..tak gitu ila? zai..? chekwe yg da pencen..firul n adik yg gile poker..huh

Pagi ni rase cam sayu jerk..nape tah..? bile aku cube bercerita, takut ape aku cube sampaikan akan disalahertikan nanti..huh..serba salah aku dibueknyo!!...tadi mase bawak kete, tak perasan ade bonggol, dgn selambe aku langgar..tup2..aku rase denyutan kat nenen..sampai kat opis, kepale dah mule denyut2..aku nak period laa ni kot..dan mungkin jugak salah satu penyumbang kepada perasaan SAYU aku arini...

Tahun 2009, meninggalkan byk kenangan pada aku..terlalu byk..dari perkare yg meremehkan sehingga lah perkare yang memberatkan..ade suke..ade duke..ntah laa..tapi aku bersyukur sangat2..aku masih lagi bernafas di bumi ALLAH ni dan menikmati ape jugak yang aku inginkan..

AZAM..aku tak penah tanam ape2 azam sebenarnyer..tak tau ape aku cari..aku cume mengharapkan aku menjadi seseorang yang lebih baik dr sebelumnyer..menjadi sesuatu dr sekarang..tp sungguh YA ALLAH..aku mencari CINTA SEJATI..ko permudahkan laa untuk aku...AMIN...

Feb 2009 juga menempa seribu kenangan yg mengajar aku mcm2 jugak..lain aku cube buat, lain pulak yang membace tu paham..nasib baik 'dia' paham..nasib 'die' memahami yang aku benar2 menulis untuk die..terime kasih byk2..untuk menutup segala..untuk menghilangkan rase sakit ati..aku berblogger kat sini..ngeh ngeh

ORG baru...yup..someone hadir dlm hidup kami sekeluarga..APRIL 2009, menyaksikan penyatuan 2 hati antara ALIN & FIRUL..cptnye mase berlalu..dan sekarang kami sekeluarga menunggu kelahiran anak buah sulung dan juge cucu sulung mak n ayah..moge segale2nye selamat nanti..

Dlm JULAI 2009, aku sempat g bercuti ke PULAU PINANG, ..seronok sgt g sane..even henpon kesayangan..enpon paling mahal pernah aku beli..jatuh ngan bergayenya ke dalam lubang jamban..tp aku pasrah..da takde REZEKI...

Ermmm...ikutkan byk aku nak cerita..sangat2 byk...tp entah laa..malas nak bukak buku lame..tp sesungguhnye aku bkn manusia sempurna...apetah lagi mendapat martabat 'insan' dariNYA...aku juga bukannya saper2 untuk menilai sape yg baik..sape yg salah..dan sesungguhnye aku jugak melakukan kesilapan..pada semuanya...aku mohon ampun dan maaf di atas segala kesalahan aku selame nih...mcm raye aa plak...!! hehheeee

Tuesday, December 22, 2009

IRC ( Island Red Cafe )


Rase marah sangat aritu...
Rase mencik pun da mule bertengek kat jantung..limpa..hati...
Nape buat aku mcm tu..??
Besar sangat ke salah aku..?
Nape nak letakkan aku dlm keadaan bahaye...!!
Sumpah..aku takut..ngeri..rase nak mati..waaaaa

Tapi..
Kalau dilayan nanti...
Maknenye aku tewas pada hasutan setan2 bangsat tu..
Maafkan die...itu laa sebaik2nyer..
Selagi ade sayang dihati...
Aku terima kemaafan yang kau hulurkan...
Tapi aku sedih sangat tau.....!!!!

Da tutup citer...~~~~~~


IRC ( Island Red Cafe )..



Agenda utama nak buat surprise kat CIPONG...!!
Bertempat kat IRC ( Island Red Cafe )..
Ahli majlis : muke2 yang same je...
-pija-
-rizal-
-alang-
-cipong - besday Boy-
-alin-
-perol-
-adik-
-ecah-


even hati sakit dek makanan yang lambat sampai...
paling sakit ati chiken chop tu haa..
2 jam baru sampai...
service out..
jgn g sane laa....!!!



aper yg best...kiteorg dapat berkumpul ramai..
mmg happening..siap satu kedai nyanyi tuk si cipong...
sporting2...!!

Monday, December 21, 2009

Santau VS Avatar


Byknye cerita aku nak story sebenarnyer...byk sangat aktiviti2 yg aku buat last week..nak menaip punye laa malas..sebelum aku bebel tah aper..just nak share..td pagi dpt bad news..aisyah miscarriage..sian die..takpe..takde rezeki org kate..!


Sebenarnye, lama sangat tak tgk wayang..last tgk bln 7 aritu..sekali aku masuk web TGV..byknye da berubah..totally difference..kisahnye nak melayan si ina..sebuk sgt nak tgk santau..!! aku ni takde hal janji dpt kumpul reramai ngan kawan2..leh menyantau dlm cinema tu..hahah

lokasi : Bukit Raja ( as usual laa..)


p/s : citer ni sangat HAMPEH...!!! pade saper2 yang teringin nak tgk, baik korang lupekan laa niat nak g tgk..sgt2 choi...


so...setel pasal SANTAU...aku mengedik lak nak tgk wayang lagi..so, sabtu mlm tu sebab takde plan nak g mane2..so, kiteorg decide nak tgk wayang...

(loving couple nih..)

"citer ninja assassin 2 tiket..!"
" better u tgk citer AVATAR.." mamat india ni bg cadangan..dlm hati panas gak..suke2 die jerk..citer ni bes katenyer..
"malas nak pikir..aku amik jerk.."

amik ko..11.55 mlm...adoi..lame lagi..jam baru kul 9..jom SHOPPING...


p/s/s : citer ni bes wei..sngat2 bes..dah lame aku tak dpt kepuasan cam ni tgk wayang..padehal da plan..ni mesti aku membute kat dlm tu..tak sempat membute..segar je bijik mate..time kasih adik manis mamat india tu..heeee

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah 1431

Cepatnye mase berlalu..sangat2 cepat..tgk kat diri sendiri..aku mcm ni jugak..aku tak nampak pun ape2 perubahan..nak kate ade suami..takde lagi..apetah lagi ade anak..nak kate aku kaye..tak jugak kaye2..even aku ari2 g keje..huh..

Astafirullah azim...tak beryukur ke aku nih..? aku ade keje yang bagus..ramai lagi yg takde keje kan skrg nih..aku ade kerete..tensen2, leh driff kat mane2..aku ade family..yang selalu amik berat n sporting..sume aku ade..terima kasih YA Allah...

Dekat2 plak tahun baru islam ngan thn baru omputih ( kate mak aku la..)..
Ape azam aku kali ni ye..?

azam aku...aku nak mencari
CINTA..........!! doakan aku...

ni aku cilok dr status ina..
"Nina Hanafiah jom sama-sama berdoa untuk "Akhir Tahun Hijriah" beberapa minit sebelum masuk waktu maghrib (akhir waktu asar) dan "Awal Tahun Hijriah" selepas sempurna solat maghrib...."

Tuesday, December 15, 2009

Malaysia VS Loas

2o tahun menunggu...akhirnye..MALAYSIA mara ke Final..macam tak pecaye..mcm pecaye..tp bola tu kan bulat..rezeki masing2..tuah ayam nampak kat kaki..tuah manusia nampak tang mane pun aku tak tau..lantak pi laa..

Tp cam biase laaa kan..kalau da menang tu..sumenye bagus..sumenye hebat..sok kalau da kalah siap la..main cam cibai la..main cam cilake laa..jurulatih cam sial laa..mcm2 makian..cacian..sume ade..pasrah je laa..dah budaya kite mcm tu..heeeee


So, takde ape ku nak harapkan..moge2 MALAYSIA berjaya membawa pulang pingat emas tuk sukan sea tahun nih...ape laa sangat Vietnam tu kan...hahaha

nota lutut : kire bonus tau malaysia masuk kali ni..so jgn sumpah2 depa..sian woo..hiiiiii

Monday, December 14, 2009

Di Sebalik 12.12.2009


Ade ape eh ngan tarikh tu..?


Tarikh tu jugak menemukan due hati...tahun 1977..tarikh yg same..ROHANA binti TALIB ditemukan ngan jejake pilihan hati...ALI HANAFIAH bin TALIB...jgn konpius yer..name atok aku mmg same..heeee

Anyway..Happy Anniversary yang ke-32 mak ngan ayah...
wish both of u all the best..
Love both of u..sangat2..!!

(raya 2009)

( mase dating kat old town..)

( kat Bagan Lalang, 2007 )




**************************************************************

p/s : buat PN Esah ( mak Bujal )...selamat menyambut hari ulang tahun yang ke 52..satu kebetulan pulak..tarikh lahir same ngan tarikh anniversary parent aku...ngeh ngeh...


Selamat Pengantin Baru...


Salam..

actually..citer yg nak aku sampaikan ni citer yg agak lame..
tapi baru nak update ari nih...
tak pe laa kan..

alin, kak zek, bro anand n ferul...

lokasi : Restoren Puteri, TTDI
tarikh : 5 Disember 2009

seingat aku...dulu same2 kene sumbat SIREH...heeee..
amik berkat kate mereke..
aduhai...pahit..kelat semue ade...

tapi...
jodoh die sampai dulu..tahniah...
so, doakan pas ni turn aku plak yer...
anyway...
selamat pengantin baru buat kak Zek n bro Anand...
moge bahgie hingga akhir ayat..lahir anak2 yg chumel...

balik tu, sempat singgah NILAI..
shoping sakan..
gambar dirahsiakan atas sebab2 keselamatan..ngeh ngeh...


yg ade dlm gambar : aku, bujal, alin, mak, ayah, alang n cipong...

( same seperti di atas)

Friday, December 11, 2009

Hargai ISTERI anda..


MUNGKIN kita biasa mendengar isteri mengungkit setiap benda yang dilakukan untuk memastikan kelancaran rumah tangga. Mengapa isteri mengungkit?

Dalam hal ini, tidak hairan jika sesetengah isteri mengungkit setiap benda yang dilakukan jika suaminya langsung dan buat-buat tidak nampak pengorbanan yang dilakukan isteri.

Lebih malang lagi, isteri sudah banyak berkorban sejak mula bercinta sehingga mendirikan rumah tangga dan memperoleh anak yang banyak, tetapi si suami masih tidak tahu menghargai, sebaliknya asyik menyalahkan isteri dengan menuduh isteri tidak pandai mengurus rumah tangga.

Justeru suami harus tahu di manakah punca dan bagaimana untuk mengelak isteri daripada mengungkit dalam keadaan marah. Berikut beberapa tip untuk menghargai isteri.

1. Isteri bukan pembantu rumah

Ramai suami menganggap bahawa kerja-kerja rumah adalah tanggungjawab isteri 100 peratus. Walhal dalam Islam, tidak ada hukum yang mengatakan bahawa isteri wajib melakukan kerja-kerja rumah.

Cuma, ajaran Islam mengatakan bahawa wanita berkahwin wajib taat kepada suami, menjaga harta dan maruah suami dengan baik dan mereka akan dijamin masuk syurga. Itu sahaja. Atas jaminan itulah ramai wanita tidak berkira dengan kerja-kerja rumah yang mereka lakukan selama ini.

2. Ingat tarikh penting

Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa sahaja apatah lagi daripada orang yang disayangi.

Jika suami seorang yang prihatin dan menyayangi isterinya, apalah salahnya jika dia memberikan hadiah kepada isterinya. Hadiah tidak perlu terlalu mahal.

Jika bajet anda tidak mencukupi, sekuntum bunga dan sekeping kad sudah memadai.

Hati isteri akan tersentuh dengan pemberian hadiah dan lebih terharu jika anda sempat menulis sepatah dua kata penghargaan di dalamnya seperti 'terima kasih di atas segala pengorbanan sayang selama ini.'

3. Isteri adalah manusia

Mereka ialah kaum wanita yang penuh dengan perasaan emosi. Apabila mereka reda dan bahagia dengan setiap perkara yang mereka lakukan, maka perasaan mereka tenang dan gembira.

Namun jika mereka tertekan dengan apa yang berlaku, maka emosi mereka mulai berkecamuk dan sering ingin mencari jalan keluar daripada masalah yang mereka hadapi.

4. Ringankan tugas isteri

Suami perlu turun padang membantu isteri, jika setiap hari isteri anda bertungkus lumus memasak, membasuh dan mengemas rumah.

Jika anda tidak mahir memasak makanan yang berat seperti lauk pauk, cukup sekadar menggoreng ikan atau telur. Cuba perhatikan isteri anda yang sedang menikmati makanan yang anda masak. Tentu dia berasa gembira.

5. Bawa isteri berehat

Kebanyakan suami menganggap berjauhan daripada isteri adalah suatu kebebasan baginya. Apa kata anda terbalikkan situasi itu.

Sentiasa bawa isteri berjalan-jalan dan berehat di tempat-tempat peranginan. Walaupun ia nampak remeh, tetapi setiap isteri pasti akan menghargai saat-saat manis itu.

6. Ciuman khas

Cuba anda tanya diri sendiri bilakah kali terakhir anda mencium dahi isteri anda ketika dia berehat setelah begitu penat bekerja.

Tahukah anda ciuman anda di dahi atau kucupan di bibirnya dapat menghilangkan segala kepenatan dan tekanan pada dirinya hari itu. Begitulah kuatnya kuasa ciuman suami kepada isteri.

7. Penuhi hajat isteri

Bukan semua hajat isteri boleh dipenuhi oleh suami. Jika isteri berhajatkan sebuah mesin basuh ataupun mesih jahit, pihak suami mungkin terpaksa berfikir dua atau tiga kali sebelum memenuhinya.

Bagaimanapun, jika anda tidak dapat memenuhi hajat isteri dalam masa terdekat, simpanlah hajat itu dan tunaikanlah apabila anda berpeluang kelak.

8. Beri pujian kepada isteri

Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas. Pujian itu penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur.

9. Dengar pendapat isteri

Suami isteri perlu sering bertukar-tukar pendapat, tidak kira taraf pendidikan atau profesionalisme mereka. Kemudian, berbincanglah tentang hal rumah tangga dan masa depan. - NUR AISHAH MOHD. AMIN

Thursday, December 10, 2009

Jem...


Sapo lak nih..?


Ramai org kuala jenguk nih......muskil..selame ni tak penah lak..

p/s : nak arrived pun arrived laa...jgn ade yg meroyan pas ni da la....

Kuala Lumpur left "AKU DAN WAKTU....!!!!" via 3.bp.blogspot.com
Kuala Lumpur arrived on "AKU DAN WAKTU....!!!!"
Kuala Lumpur arrived on "AKU DAN WAKTU....!!!!"
Kuala Selangor, arrived on "AKU DAN WAKTU....!!!!" via rizal-oldskool.blogspot.com
Kuala Selangor, Selangor left "AKU DAN WAKTU....!!!!" via ownalin.blogspot.com
Kuala Selangor, Selangor left "AKU DAN WAKTU....!!!!" via bluespecky.blogspot.com
Kuala Selangor, Selangor left "AKU DAN WAKTU....!!!!" via bluespecky.blogspot.com
Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan arrived on "AKU DAN WAKTU....!!!!"
Kuala Selangor, Selangor left "AKU DAN WAKTU....!!!!" via afzan-amir.blogspot.com
Kuala Selangor, Selangor arrived on "AKU DAN WAKTU....!!!!"

Wednesday, December 9, 2009

Ngeri..Part 2



(sekadar gambar hiasan...!!)

Yuhuuuuu...ramai yg menanti...ramai yg meneke..ramai jugak yg bertanyer..heeeee...naseb takde sape yg sentap..lebih pade keterujaan je nampaknyer..bkn tak nak mengarang semlm..tp penat..ade keje nak kene buat..keje aper? Ader laa..

Balik pade cerita aku semlm...manusia sewel nih..( bkn ditujukan pade sape2 yg aku kenal ye..harap maklum..)...perlu dijelaskan...

Beliau adalah seorang lelaki...takde laa hodoh..ghupe leh tahan gak laa tuk mereka yg gemarkan jejake bertubuh kurus..rambut tak nampak..sebab die pakai helmet..naik motor je pun...huh...!! tp jantan ni berjaye buat aku takut..

So, citer ni bermule...

Ari Senin.....pagi tu sedang kedek2 jln g opis..seblum tu aku citer aa sket..dr stn segambut tu, aku kene jln kaki dlm 10 minit tuk ke opis...lalu kubur melayu dulu..pastu kuil paria n baru kawasan perumahan...

" kak..nak tumpang..? .." pelik sungguh mamat nih...aku geleng jek..die blah..sampai simpang die patah balik...

" kak..nak kenal bleh..kawan2...?.." alamak..sheramm...aku tak sure, aku geleng ke ape..tapi yg pasti aku tak buat aksi mengepak tuk halau die..


tp..alhamdulillah..mamat ni paham bahse n die blah....

Ari Selase...sampai stn segambut tu da lambat jugak..dlm kul 9 lebih..yg turun pun tak ramai..mat2 indon je pun..tup2 kat bawah jambatan..kuar satu motor..aduhai...mamat ni lagi...soklan yg same die tanyer..

"kak..nak tumpang..?"

gile tol jantan nih..aku buat dek..toleh belakang..ramai org..so, aku buat dek..pastu aku perasan ade awek belakang aku..aku da naik tangge..malas ikut jln situ..kire aku ikut jln jauh laaa...eeeeeeeeeeeee..


Dr atas flyober ni..aku nampak mamat ni tahan awek tu..tah ape die ayat..tak pun soklan same die tanye aku..aku nampak awek tu naik..fuh..aku rase aku selamat da..gile awek tu..leh naik..ngeh ngeh..

So, aku pun mule jln...tapiiiii....dlm 5 minit pas tu..aku dgr bunyik moto lagi..mamat ni lagi..mane awek tu..? eeee.....!!!!

"kak..keje mane..?" gigih mamat nih....eeeeee...aku da mule rase gelabah...takut..rase ingin dicabuli..hahahah..giler pale otak aku pikir..

"kak..nak kenal tak leh ker..?.." sah ko ni SEWEL..!! die da mule nak blok aku..aku da capai henpon...lame2 die blah...tup2, da blah dtg balik....makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.....!!

Naseb ade org kat ujung sane tu ha..sampai opis..seram sejuk aku..tp alhamdulillah selamat..masih gagah melayan cerite2..kebenaran yg baru nampak...tq kawan2 yg coolkan aku...

Pade aku..ade tak kene ngan lelaki nih...BIOPOLAR ke..SEWEL ke..hanye die yg tau nape die pangai cam tu..so ari ni aku bawak kete g keje..kang die main cak2 lak ngan aku lagi..seram..sekian saje tuk ari nih...

nota kaki : jgn jadi SEWEL...


Tuesday, December 8, 2009

Ngeri...Part 1


nak kate sewel..nampak cam normel...
nak kate normel..cam sewel..
betol2 pengalaman menakutkan...
------------------------------------------------------------------

p/s : to be continued..

Rase tak sedap badan...

Aduhai..aku PERIOD..last week seminggu batuk..suarenye tune pun da lari sket..arini aku rase sekit down..maybe rase sakit perot n kepale yg amat...tp semlm Allah nak tunjukkan kebenaran pade aku..

Ade yg kate aku leh jadi noveliss...ye ke noks..? terime kasih....ade laa citer2 dulu nak jadi..tp aku ni suke merapu..meraban..kang ape aku tulis jadi isu plak..even takde kene mengene ngan mereke pun..pade aku blog ni tempat aku nak tulis mcm2..atau bahse kerasnye..suke ati nenek atuk aku laa nak tulis ape pun kan..

Ye laaa...kalau da terase nak buek camno..tu hak dieorg.....bak kate sahabat lame.."jgn baca blog aku la kalau sensitive sangat.."..takde hal la..dan hari ni aku tulis sebab aku tau ade sahabat lame yg sentap..

Prinsip aku...selagi org tu tak petik name aku..aku mmg tak amik pusing..tulis laa ape pun..terima kasih kat MR **** yg tolong paste kan..semlm baru tau..aku cube menafikan "pandai aa ko..mcm die sebut name aku?" kunun nak sedapkan ati sendiri...dan..arini aku benar2 pasti...

Kalau ye pun aku edit.. tu tande aku gelabah ke..? bkn mcm tu sahabt....kalau ko follower yg tergar..even bace dlm keadaan teselindung tp terang...pasti ko tau care aku menulis..ari ni aku tulis..sok aku edit..aku tambah..aku tukar....tp tak sangke sahabt tu sentap..siapa yg gelabah nih..? heeee

Tp tak pe..aku edit bkn gelabah tapi ade org perasan lebih2 aku tulis mmg tuk die....tak tau laa kalau die mmg batak kelabitkan..die tau ke sape org yg aku maksudkan..? sape batak kelabit?.. sape penyebuk tu..? nape nak terase? die mcm tu ke..? die mcm tu kot..? eee..tak nak pikir..tapi yg pasti aku tak kan tulis tuk org yang takde kene mengene ngan aku...

Eh benar..entry ni mmg tuk die...bkn tuk org lain...aku phm..die amat menitikberat psl aku...sbb tu die perhati, die selidiki, die kaji tiap pe yg aku tulis..aku coret..aku buat...tq..aku appreciate...bak kate omputih...caring is sharing..sharing is caring...hehehe..

Thn ni aku tutup blog kat FS sebab da rase tercemar..kawan aku kate..buat lain laa..da ramai berckp..yes..aku berblogger kat sini..die buat hal jugak..kali ni gamaknye die tumpang bace..dulu katenye, die kate tumpang komen..ngeh ngeh..!!

Pinjam ayat die lagi..pas ni leh laa aku berblogger dengan senang hati yer...

Monday, December 7, 2009

Bile HATI Berkata....


Mase aku sekolah rendah…aku cepat2 nak besar…aku nak keje cepat2..aku nak beli baju cantek2…nak mekap cam pompuan2 yang da keje..mcm2 aku nak jadi..kejap cikgu..kejap jururawat..kejap polis..

Bile aku sekolah menengah…aku tak sabar2 nak masuk U..sume ni gare2 pengaruh citer ALI Setan…GILE-GILE REMAJA..kunun nak berpoya2..nak ade boipren.. mcm bes sangat2 je masuk u..hehehe

Bile aku da masuk U..alamak, mcm ni rupenyer kene belajar..aku kenal byk org..kejutan pun ade gak..mcm2 loghat negeri aku dgr…kelantan, kedah, siam, jawa…suma aku kawan..seronok..mase ni aku tak sabar sangat nak abis belaja..aku nak keje..aku nak balas jase mak n ayah aku…

Sekarang..? aku bersyukur sangat2..aku happy ngan ape yang aku da ade sekarang…! Masalah..? tetap ade..mane leh dlm dunia ni takde masalah..? ade tahap leh control macho..ade tahap YA Allah..mcm ni sekali aku di uji…tp aku selalu sedapkan hati aku mesti ade hikmah..mesti ade…aku yakin je kat Allah..

FAMILY.. Segala2nya pada aku…! Sayang sangat kat dieorg..mmg leh buat aku mengamuk kalau sape2 usik dieorg..tak senang duduk..hati sakit..simpan dendam..cam tu sekali aku kalau family aku di sentuh…so, don try it at home..ngeh ngeh..

Pade yang da cube2 tu..lupekan laa niat bangsat korang tu..buat laa..amik laa..tp doa aku satu jer..kalau semuanya tak benar, aku doakan korang dpat balasan di dunia ni jugak..AMIN…!

KAWAN-KAWAN.. Dari dulu aku mmg ramai kawan..kawan lelaki maupun kawan pompuan…mase aku sekolah rendah kat Klang, ade dua name yang aku still ingat lagi sampai sekarang..ZAIRINA n RASHIZZA…tp da last contact mase aku mule setadi kat Arau..

Mase kat sekolah menengah, aku pernah rapat ngan Zai, Azah. Ina Krum, Nor, Adik, Norshah, What, Ina Rosly, Nazuha dan ramai lagi..Zai ngan What tak yah citer laa..sampai ke Uitm Arau kiteorg still togeder2… Mase kat U..time ni mmg enjoy abis2..mmg abiskan life ngan kawan2..buku2..merayau2..lepak2..tapi mmg puas giler..!

sepanjang aku kat U..takde istilah pakwe pun dlm hidup aku..tak pecaye..? leh tanye zai..leh tanye emy..tp jgn kate aku tak reti kawan ngan lelaki..ramai sgt kawan lelaki..kuar reramai..enjoy reramai..

Tp tak terpikir langsung pasal CINTA nih..nape? the only reason..aku sebenarnye tak pecaye kan lelaki n hubungan time belaja..arrgh..susah laa nak explain…hhehee pade aku sume tu nak tanam tebu tepi bibir jer…podah!

LELAKI… Pernah suke dengan insan yang bername lelaki..suke tak bermakne aku SAYANG..hehee..tgk sekali da suke..kenal kejap da suke..lame2 rase cam bosan je dlm relationship…1 jam lepak aku da mule rase nak balik…!!!eee… Pada Awi***…pade M** …sorry sangat2…dulu aku ni bodoh..tak reti nak hargai perasaan org..tak berkenan aku tinggalkan jerk..takde istilah goodbye pade aku…bertalu2 soklan dr korang..bertalu2 miskol..bertalu2 msg..satu pun aku tak layan..keras nye hati..

Dr aku mule keje ade la sorang due yang aku rapat…!! Pun same..perasaan bosan cpt sgt ade dlm hati aku..aku tak pandang duit korang..jgn kasi aku mcm2..aku tak suke..aku tak pandang pun kereta besar korang..dan sampai laa ni aku tak tau ape aku cari…mungkin keserasian..mungkin jugak keselesaan…

Nowdays..aku berserah padaNya…aku takut nak kate aku sayang sangat kat die..sebab takut die bukan untuk aku..aku takut nak berharap sangat..takut itu sume angan2…aku takut nak biarkan perasaan aku mengatasi segala2nye..sebab tak nak kecewa… Prinsip aku ..biar lambat asalkan selamat…doakan aku mak n ayah…doakan aku kawan2..AMIN…

Friday, December 4, 2009

3 months to go..yehaaa...



Tak sabar rasenyer laa..
cepat laa kuar...
tak sabar nak tgk..
cam ne laa rupe die kan..
anyway..
hope sumenye ok dan selamat...
AMIN










Thursday, December 3, 2009

Ape die CINTA?

Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tetapi adakah anda tahu apa itu cinta yang sebenarnya? Di sini saya ingin berkongsi dengan anda tentang apa itu cinta.

Sifat Cinta
Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu, membawa kepada cinta kepada kekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci, maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu. Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta, lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta.

Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat, tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng. Bukan saja ia cantik malah suci murni, bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan, dari diri yang punya persamaan, dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secocok dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi, dalam pada ingin menakluki, ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya. Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi, cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia, boleh berputik, lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta, berkata cinta, melihat cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci, cemburu, gembira, sedih, tenang, tertekan, ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah, tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel, tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.

Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku, maka cinta itu tidak tinggi nilainya. Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?

Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.

Wednesday, December 2, 2009

Pe'el MANUSIA..?

salam..

Time ni peot aku lapa sangat..teringat kat nasi n lauk ayam paprik yg aku masak pagi tadi seblum g keje..kerane paprik aku sampai opis kul 10..heee...tp kerane kelembapan ketapi pun ye gak..aku da malas nak komen pasal ketapi ni da..mmg suck all the time..!!!

"mane g..? LONDON ke..? " mak ai..uncle nih..jauh imagine die di atas kehilangan aku selame seminggu lebih..aku maleh nak naik tren..aku bwk kete g keje..ade yg rindu nampaknyer..ngeh ngeh...

Aku sebenarnye bosan..ade keje nak buat..tp malas sgt nak buat..nape malas..sebab aku tak bape sehat kot...

Huh...tp aku kdg2 kelaka la tgk perangai manusia nih..perangai aku biarlah org lain menilai kan..Aku pelik ade org yg batak kelabit..? mcm ko sorang je ade kemudahan cam tu..mcm ko sorg je ade duit..beli itu ini sume nak kecoh..even spender baru pun...sume nak bising..wey...diam2 sudah laa..tak kan sume bende ko nak citer..rileks la..ari ni nasib ko bagus..esok luse ko tak tau...hehehe..lalalalalala....hohohoooooo...emosi ke aku..? lantak laa...

Penyebuk..? ni lagi satu kelompok manusia yg aku anti sgt2..sebuk je nak tau hal org itu ini...kenape? bagaimane..? bile..? ape die..? nape pulak..? rase nak tampau2 jek..bende yg patut tanye tak lak ko tanyer...kang aku tanye...
ko bile nak MATI..? nangeh plak ko nanti...hahhaha

tolong laa manusia..termasuk aku..
jgn laa buat perkare yg menjengkel kan tuk aku tgk...
tuk aku jadikan bahan dikale berbual bersame ahli majlis 'tingkap'..
tuk aku jadikan gosip bile balik umah..

walaupun tu silap sendri..
tp ko tetap salah jugak..
hahahahaha....


(setengah jam lagi yer...tunggu...LAPA!!!!)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..