Thursday, December 12, 2013

Aquria KLCC

Salam hari Kamis uols.

Aku cuti hari ni. Apa motif amik cuti pun aku tak tahu. Sebenarnya saja-saja apply sebab bos aku tu ada penyakit sengugut. Orang lain tak boleh nak cuti, dia cuti takper. Tapi siapa sangka dia approve. Alhamdulillah. So, aku lepak je lah umah sambil goyang kaki layan anak-anak buah tiga orang nih. Lagipun semalam penat jugak bawak budak-budak ni pergi Aquria KLCC. 

Hari ni nak updet pasal semalam. Semalam aku, Rayyan, alang and family pergi Aquria, KLCC. Kiteorang bertolak dari umah pagi dalam pukul 9.30. Breakfast dulu. Dah kenyang baru bes nak berjalan. We all naik ERL sampai KL Sentral. Dari sana, we all naik LRT. Jakun macam apa je Rayyan dengan Qaiser. Sampai sana, mak kau gila panjang nak berator. Nasib baik ada tempat menunggu. Cipong - adik ipar aku yang berator sorang-sorang. Ruang menunggu tu ada tv besar. Bolehlah nak lekakan budak-budak sekejap.



Tiket normal nak masuk kat sini agak mahal tapi pada aku berbaloi lah. Sekali sekala. We all book tiket awal-awal dekat living social aquria. So untuk orang dewasa hanya RM28 insted of RM38 dan kanak-kanak atas 3 tahun hanya RM22 instead of RM28. Murah skitlah kan.

Apa-apa pun we all happy. 

Just for your info - untuk beli tiket dekat living social sampai 31 July 2014. So, lama lagi. Boleh kumpul duit dari sekarang.








Dari AKU,

Sunday, December 8, 2013

Pameran Dainasour

Ingatkan nak sambung kisah Bandung. Tapi nanti-nantilah eh. Petang semalam sempat bawak Rayyan pergi tengok pameran dinosaur. Ok. Rayyan ni fanatik dainasour. Ape jenis dinosaur dia tahu. Pantang nampak dinosaur - mesti dia nak beli. 

Pameran ni dekat Putrajaya, persint 5. Untuk dewasa RM10. Kanak-kanak atas 5 tahun RM6. Pada aku tempatnya tak lah besar mana. Bawak budak-budak ok lah. Orang tua macam aku ni takde feel apa-apa. Yang kelakar si Rayyan. Mula-mula masuk meroyan takut. Sampai mengigil-gigil. Perlahan-lahan cool down kan dia. Lama-lama dia ok.

Jom layan gambar!





Dari AKU,

Bandung - Part 1

Salam,

Kali ni aku nak stori percutian we all satu family ke Bandung, Indonesia. Alhamdulillah, kami semua selamat pergi dan selamat balik. Pergi selama 4 hari 3 malam. Itu pun seriusly tak cukup. Macam biasa we all beli tiket masa Air Asia meroyan buat sales la kononnya. Dapatlah murah. Yeke murah? Pada aku murahlah kot. RM160 seorang pergi dan balik.

Sebelum pergi sana, aku memang buat homework sikit. Mana tempat nak pergi. Hotel apa nak duduk. Transport apa. Sekarang tak susah macam dulu. Kau ada laptop, ada internet dah boleh dapat maklumat segala bapak dengan hujung jari je.

Kiteorang pergi pagi. Sampai sana dalam pukul 10 pagi macam tu. Supir memang dah book awal-awal. So pagi-pagi aku dah nampak die pegang nama 'Norazima'. Ok kalau cerita bab supir. We all sewa Esuzu untuk 12 orang. Condition memang memuaskan hati. Pak supir pun bes. Van ni kiteorang sewa dalam RM700 untuk 4 hari 3 malam. Murahkan?

So, sampai sana kiteorang terus makan makanan Padang. Lapar kau. Dah la keluar rumah pukul seawal pukul 4 pagi. Makan sedap dan tak mahal. Dah makan terus Pak Supir bawak pergi factory outlet. Tak ingat dah nama-nama FO tu. Tapi FO tu dekat-dekat je. Leh jalan kaki dari satu outlet ke outlet yang lain. Dah penat cuci mata, terus check in Hotel. Kiteorang duduk Hotel Prago. Untuk 12 orang kiteorang amik 4 bilik dengan harga RM1300 untuk 4 hari 3 malam. 

Petang tu lepas berehat, kiteorang pusing-pusing lagi area Hotel sebelum makan malam dekat Restoran Sunda. Pergh sedap dan murah. Restoran punyalah cantik. Aduhai, tiba-tiba rasa rindu nak terbang ke Bandung lagi.

Ok. Setel cerita hari pertama di Bandung. Esoknya tu we all dah mempersiapkan diri untuk Shoping kat Pasar Baru. Aku masukkan gambar untuk feel yang lebih pada yang membaca tulisan ini.








Secara ringkasnya,
Airasia : RM160.00
Hotel : RM1300.00 untuk 4 hari 3 malam
Supir : RM700+ untuk 4 hari 3 malam
Makanan padang (12 orang ) : RM120.00
Makanan Sunda (12 orang) RM120.00

To be continue..

Dari AKU,

Saturday, December 7, 2013

Sabtu

Hari ni hari Sabtu. Sepatutnya aku ada larian kat Putrajaya. Tapi tahun ni tak dpat nak menjoinkan diri sebab kaki terseliuh minggu lepas. Apa boleh buat. Tak kan nak belari jugak. Kang tak pasal-pasal, dari boleh berjalan jadi tak boleh berjalan. Kau nak macam tu? Jawapannya - aku memang tak nak nok..!!

Pagi ni hujan. Senang cerita sekarang ni memang musim hujan. Dan rasanya semua orang tahu saudara-saudara kita dekat Pantai Timur sedang dilanda musibah - banjir. Terputus hubungan dengan dunia luar. Kesejukan. Kelaparan. Ya Allah, aku panjatkan doa agar mereka tabah dalam menghadapi ujianMu ini dan redha di atas segala ketentuannya.

Sebenarnya aku tak tahu nak cerita pasal apa. 

Cuma sedang memikirkan untuk menulis pasal seseorang. Nak cerita ataupun tidak? Tapi rasanya macam terlalu awal untuk mengetengahkan apa yang aku rasa sekarang. Doa aku hanya satu "kau mudahkan lah apa yang kami mahukan. Apa yang kami rancangkan. Amin". Aku memang suka berdoa masa hujan. Bukan apa, aku jadi ikhlas dalam meminta.

No yang tidak sempat dilarikan. Sedih
Nota PIJA : kalau dunia ini persinggahan, kenapa masih mengejar benda yang tidak pasti.

Dari AKU,

Thursday, November 28, 2013

Terpelecok atau tersungkur?

Salam..

Kecelakaan itu datang tanpa diduga.
Seperti tak sakit.
Tapi satu hari jugaklah tak boleh berjalan..
Penyedap hati..Sakit itu penghapus dosa-dosa kecil..
InsyaAllah..
Selepas diurut dengan lahapnyer..
Alhamdulillah..
Aku dah berjalan semula..






Mood : Kelaut sebab esok kena masuk opis balik


Dari AKU,

Saturday, October 26, 2013

Kisah Hati

Salam...

Cube menerima? Atau membiarkan peluang itu pergi?
Atau masih membiarkan trauma lama terus bersarang dalam diri?
Perlu ke menyeksa diri?
Huh.

Kalaupun aku tak dapat melupakan harap aku dapat belajar menerima..

Dari AKU,

Saturday, August 31, 2013

Trip Ke Sabah - Hari Kedua Part 2 - Edisi Throw Back

Ha amik kau. Panjang pulak kite rase tajuk entry kite. Ade kite kesah? Ok. Sambung semula menulis.

Hari Kedua - Kundasang & Kota Kinabalu.
Ok. Mengambil masa yang terlalu lame untuk update part 2. Bukan apa. Sebuk beraya. Sebuk berpuasa. Sebuk mengeramkan diri sebab baju raya tak siap. Ok dah. Itu aku cerita lain kali hokey.

Hari kedua di Sabah. Pagi tu masih di Kundasang. Berade di tempat yang tinggi, dingin menjadikan aku kemalasan nak bangun dan pulang. Rasa nak duduk situ lama-lama. Yang pasti aku akan repeat balik tempat nih. Berbulan madu mungkin. Hehe.

Brekfes dekat resort ni je. Not bad. Tapi yang kesiannya tengok Qaiser. Muntah-muntah. Tak pasti ape sebab. Tapi syukur die tak banyak ragam. Tak menangis. Cume tak mahu makan. Cian die. Lepas brekfes, kiterog terus gerak ke Dairy Farm yang ala-ala New Zealand Malaysia tu. Sampai je aku rase teruja. Subhanaullah. Canteknya ciptaan tuhan. Nampak luaran panas terik. Sekali dah menapak kaki kat tempat tu, MasyaAllah, sejuk sangat. Lagi-lagi angin sepoi-sepoi bahse dok lalu-lalang kat hidung aku. Memang superb lah.

Rayyan paling excited. Terjeirt-jerit. Kejap cow. Kejap Lambu. Kejap cow. Kejap lambu. Sorry uols. Aku lupe bayaran masuk sini. Tapi tak cecah RM5 sorang kalau tak silap. Lepas puas bergambar tengok lembu-lembu, kiteorg terus ke Memorial War. Kat sini kene menapak naik atas. Lebih pada tempat sejarah. We all tak lame kat situ.



On the way nak balik KK, we all singgah kaki gunung Kinabalu . Walaupun tak dapat nak panjat gunung Kinabalu, dapat bergambar pun jadilah kan. So sakanlah bergambar. Dah penat lepak dan bergambar, we all layankan perjalanan dalam 2 hingga 3 jam ke KK.



Sampai KK, we all amik kunci apartment. Duduk di Marina Apartment. Cantek bilik nih. Bersih. Pun dah booked lama. Tak silap satu malam RM300. So aktiviti hari tu lebih pada jalan-jalan ke Pasar Philipine.

Bakal Bersambung....tapi tak tahu la bila...

Dari AKU,

Friday, July 26, 2013

Kundasang & Hari Pertama Part 1 - Edisi Throw Back

Pergi dah lama. Tapi nak update kat sini macam malas. Aku pun dah lupe kisah-kisah menarik mahupun tentatif percutian kali nih. Tapi takper. Aku cube menulis sebaik yang mungkin. Semudah yang mungkin dan sesenang mereka yang singgah untuk membaca.

Percutian kali ni kami pilih untuk Ke Sabah selama 4 hari 3 malam. Kali ni pergi sekali dengan mak teh sekeluarga. Tinggal ayie je tak pergi sebab Eca tengah sarat mengandung.

Hari pertama tu kami pilih untuk pergi Kundasang dulu. Sampai je dekat Kota Kinabalu (KK), we all cari van dulu untuk disewa. Disebabkan ahli rombongan masa tu 12 orang so ngam-ngam la naik van. Dah dapat van gerak la ke Kundasang. Perjalanan nak ke Kundasang dari KK ni ambik masa agak lama iaitu 3 jam uols. Dah la masa tu hujan lebat. Jalan kecik simpang siuk. Memang agak suspen dan ngeri lah. Tapi Alhamdulillah kiteorang selamat sampai sana sebelom matahari terbenam. Faham-faham je lah. Kat sana kul 6 dah gelap gelita.

Menginap di Cellyn Resort. Tempat tinggi mengadap gunung Kinabalu bah. Memang bes dan mengujakan. Tempatnya memang cantek. Hari pertama tak pergi mana-mana pun. Sebuk bergambar sekitar resort jer. Esok tu baru plan nak singgah Dairy Farm, War Memorial dan Kinabalu Park. Memang beslah.








Bakal bersambung.......  
Nantikan episod yang lebih berahi dari aku...huawahuahwahuhuawaaaaaaa...

Dari AKU,

Step Away

Salam Ramadhan yang masuk hari ke 17 kalau aku tak silap. Tekak masih sakit. Hopefully boleh recover menjelang hari raya.

Tak ada apa yang nak dikongsikan pun sebenarnya. Saje je tengah bosan mengadap dinding bilik yang dah bertahun tengok. Masih color yang sama. Design yang sama. Dan segala-galanya masih sama. Tunggu aku kawen dulu then baru bilik tu jadi macam bilik yang bila sesiapa je masuk dah tak nak keluar-keluar. Believe me!

Lately ni perasaan menebal sangat nak beli rumah. InsyaAllah rezeki tu ada. Tapi halangan utama nak cari rumah yang sesuai. Target aku tahun depan aku nak jugak rembat sebijik. Tak kisah lah rumah macam mana. Janji bila aku tengok aku puas hati. Aku jatuh cinta.

Ok. Bakal Bersambung. Buat Hanip. Selamat menulis. Akan ada masanya nanti kau bosan nak menulis. Ada masanya nanti kau rasa meluap-luap nak menulis. Ape-ape pun selamat berbelog.

Happy- happy sokmo guys.


Dari AKU,

Monday, July 15, 2013

Penawar sakit BUASIR cara kampung

Salam Ramadhan..

Bertemu lagi. Hehe. Iye iye je aku. Kali ni aku nak share penawar penyakit buasir cara kampung. Nak ikut boleh taknak ikut pun takpe. Sekadar berkongsi pada mereka yang takutkan jarum, pisau dan segala benda yang melibatkan alatan bedah. Iols seram uols.

Penawar ni aku dapat dari seseorang. Aku senaraikan kat bawah. So pilihan adalah di tangan anda.
  1. Kulit kijang. Buh kat montot tu selama 3 hari insyaAllah boleh surut. Jika uols tak tahu ape die kijang. Sila gugel ok. 
  2. Air asahan tanduk rusa. Air tu campurkan dengan air suam buh dalam gelas (suku je) dan minum waktu pagi dan petang untuk 3 hari jugak.
  3. Telur itik yang berkaler hijau. Bukan yang putih. Yang ini mule-mula aku macam tak pecaya jugak ade itik yang boleh menetas telur kaler hijau selain putih. So, dengan bukti bergambar yang aku bubuh ni, aku harap uols pun percaya la jugak. Ok. Telur ni uols kene makan waktu pagi dan malam.
  4. Air tapai ubi. Minum sekali dengan air tapai tu. Tapai pulut aku tak sure boleh ke idak.
  5. Putik kelapa. Caranya, amik putik kelapa tu kemudian kopekkan kelopaknya. Bakar or salai bagi panas dan bubuh dalam kain sapu tangan. Tukukan pada montot. Amalkan sampailah buasir tu hilang dari pandangan.
  6. Putik ciku. Tumbuk atau blender dan jemur sampai kering. Campurkan dengan air suam dan minum.
Telur yang berkaler hijau tu yang tang ibu jari tu
Tanduk Rusa
Kulit Kijang

Semua petua kat atas hendaklah dimulakan degan bacaan Bismillah dan selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali dan berniat nak baik. InsyaAllah.

Selamat mencuba. Walahualam.

Dari AKU,

Saturday, July 13, 2013

Ramadan 2013

Salam Ramadan buat semua.

Masuk hari ke 4. Masih berpuasa penuh. Alhamdulillah. Merupakan tahun ketiga menyambut puasa di rumah orang tua. Dan tahun kedua sebagai pekerja di SKMM. Tak banyak beza pun dari tahun-tahun sebelumnya.  

Masih menikmati rasa syukur yang Allah dah berikan kepada aku. Siapa sangka orang seperti aku ni akhirnya dapat menikmati apa yang aku inginkan selepas satu kejatuhan yang menyeksakan. Bertemu kerjaya baru? Siapa sangkakan. Bertemu cinta baru? InsyaAllah. Moga Allah merahmati segala perjalanan hidup aku.

Persiapan raya? Masih awal lagi oi. Nak shoping ape pun aku takde mood. Dah kawin lain citer. Baju dah tentu nak sedondon. Tudung nak yang bling-bling. Sekarang banyak baju siap. Dah terdesak beli je. Asalkan baju baru. 

Azam puasa kali ni nak makan sesikit yang boleh.
Berat badan dah naik mencanak-canak sejak duduk dengan mak ayah nih.



Dari AKU,

Thursday, July 4, 2013

Menulis itu adakah satu keperluan

Menulis?
Terpulang pada diri sendiri.
Kalau rasa perlu kau tulislah banyak-banyak.
Tulislah kat mana je kau suka. Ada aku kisah?
Kalau rasa tak perlu, cukuplah kalau kau luahkan kat dalam status facebook je.

Hari ni aku aku rasa nak menulis.
Nak tulis banyak-banyak.
Sedih tengok blog aku.
Sedih bila aku kene perah otak nak recall apa aku dah buat.
Dah tua la katakan.

Tapi aku stuck lagi. Macam selalunya.
Tak tahu nak mulakan dari mana.
Ni la jadinya kalau lama tak menulis.

Ok. Takpe Pija.
Kau cuba lain kali.
Aku tahu kau boleh.
Huh!

Selamat Tinggal Blog.
Aku pasti datang untuk menulis lagi.
Aku sayang kamu..

Dari AKU,

Thursday, June 13, 2013

Eva Nur Medina Hazri

Selamat melihat dunia sayang....
We would LOVE you as much we can...
First time tengok...
Debabnyer die...lebatnye rambut...
Anyway... welcome Eva Nur Medina...





Dari AKU,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..