Tuesday, February 23, 2010

Happy Besday Mr. Shahrizal


Salam..
Hari ni besday someone yang mmg rapat ngan aku..
Hari ni dengan jayanyer dia dah berjaya menjangkau umur yang ke 31..
Tuanye dier..

Takde ape yang nak aku cakap..
Cume mengharapkan dia mendapat kebahgiaan, kemuliaan dan kerahmatan sepanjang hayatnyer..
Pendek kata dan jangan panjang2 cerita..
Wish u all the best..

Malam tadi..
Tgh lepak2 depan umah..PANAS..!!
Cuaca mmg tgh panas sekarang nih..
Belum lagi pukul 12 tgh malam..Aku rase lagi 5 minit nak masuk kul 12 kot..
Tibe2, dia menyenggol aku...
Wak...tolong nyanyikan org xxxxxxxxx...!!!

ADUHHH...
Dia pulak yang paksa aku menyanyi lagu happy besday kat die..
Ni yang malas nih..
Bersungguh2 lak suruh tu..
Die plak yang ingatkan aku..tp aku mmg da ingat pun..

Aku cakap kat dia..nanti jap..
Aku masuk dalam, amik kek SECRET RECIPE yang aku da beli awal2 kat kedai petang tadi..
heee..

Dari jauh die nampak aku mengendong something..
Die sengih jerk..
Aku kata kat die..nak aku nyanyi kena la ada kek..ade lilin..
Aku da nyanyi, tiup lilin..
Cepat2..make a wish..hi bang!! Lame bertafakul..
Wish ape tu..?

MANE LEH CAKAP..RAHSIA katenyer...ceh..

p/s : harap2 die happy ngan kesimple lan aku menyambut besdaynye mlm tadi..di depan rumah..di depan pagar..dihiasi ngan lampu yang malap2...romentik gak la..heee...dan harap2 tahun ni takde sape2 spoilkan nukilan aku..hahahaha

msg dia : wak, da sampai..terima kasih ye wa, susah2 je belikan kek, tapi yang paling susah kena pakse nyanyikan...

Monday, February 22, 2010

Selamat Bertunang

Salam to uols...
Actually, aku sedang kemalasan nak mengarang even nak menaip aper2..
Tapi kalau aku tak update ape2 nanti..
Cerita ini akan terus menjadi basi sebasinyer..
DAN...
Makin bersawang lak blog aku ni kan..

So, aku gagahkan diri mengarang sebaris 2 ayat..
14 Febuary 2010, Lepas ISYAK..
Adik aku dan pasangannya Cipong selamat ditunangkan dalam satu majlis yang ringkas dan simple...
Alhamdulillah..





p/s : aku tgh mengalami selseme, batuk dan sewaktu ngan nye...

Friday, February 19, 2010

Edisi Special..Tamat

HARI KEEMPAT
Rabu - 10/02/2010

Hari-hari yang ditunggu. Sebab da tau da baby mesti kuar hari ni. Dia tak mau ikut pintu, die nak ikut tingkap jugak...Nakal yer..!! So, aritu aku amik half day, sebab nak gi spital. Ish, tak sabar sangat nak tengok anak buahku yang pertama..!

Lebih kurang kul 3 lebih da sampai kat SK, nak amik mak dulu. Baru nak gerak pergi. Firul cal, kata angah da selamat dioperate. Syukur, alhamdulillah sgt2..!!

Situasi kat hospital..
Sampai sane, nampak Firul tgh sengih2. Suke ler tu..heee..Tapi, tak leh tengok angah lagi. Pasni angah akan ditempatkan kat wad 1st class sebab kat situ je waris leh tunggu dan bermalam tuk jaga die..

Dah tau kat mana wad die, kiteorg terus naik atas. Sampai sane, angah takde lagi, tak sampai lagi rupenyer. Dalam 1o minit menunggu, nampak nurse usung angah. Mase tu tuhan je tahu ape aku rase..Happy, terharu, sedih tapi bersyukur sangat2..Sedang mak ngan firul mengucup dahi angah, aku terus intai baby yang diletakkan kat celah kangkang angah..

"hai sayang.." terus aku cium dia. Wangi sangat...

Ape yang aku kagum, masa ni dia dah mula bukak mata. Hanya selepas 1 setengah jam dia dilahirkan. Cepatnye budak2 skrg nih kan. Dulu, nak tunggu budak baru lahir bukak mata, punya la susah..!!!

Mase tu keadaan alin, susah aku nak gambarkan. Mengigil satu badan..Kate nurse tu condition biasa lepas operate. Dia rase sejuk, kebas dan mcm2 laa..Aku kata sabar je la..

( tgk..baru 1 jam kuar dari perot mummy, da bukak mate)
( Born on 10/02/2010 at 3.31pm)



HARI KEENAM
12/02/2010

Hari ni aku amik cuti. Hari ni angah da dibenarkan kuar dari wad. Syukur..Lagipun 14 Febuary ni Alang nak bertunang. Syukur sangat2 semuanya berjalan dengan lancar..Alhamdulillah..


NAME : FIRQAN AR RAYYAN BIN ZAFIRUL FITRI...





Sekarang ni dah 8 hari umur anak buah ibu nih..heeee....rindu je kat die..



p/s : Angah a.ka Alin.....

Wednesday, February 17, 2010

Firqan : Part 2

HARI KEDUA
Isnin - 08/02/2010

Aku gi keje lambat skit hari nih. Penat la, semalam sampai umah pun da lambat. Aku msg Aisyah kate masuk lambat. Lagipun bos aku memang takde seminggu nih. Cuti kawen kekdahnye...

Pagi..
Aku ade msg alin. Tanya die mcm mane? Dia just ckp still sama, air yang melekit2 tu still lagi kuar. Kadang2 kuar, kadang stop tapi tak sakit. Kalau still tak rase sakit, die akan di induce tengahari nanti.

Pukul 2 petang..
Alin kene induce. Kata doktor die akan rase sakit lepas 6 jam kene induce.

Tengah malam..
Baru aku lelap kan mata, dia msg lagi " tak bukak lagi la cm. aduhai.." Aku just reply suruh dia zikir dan selawat banyak2..

HARI KETIGA
Selasa - 09/02/2010

Pagi, pukul 6.46 :
Mesej 1 :" doktor bukakan laluan 1cm. Masukkan lagi ubat induce kedua. Mintak2 kali ni terbukak la. Sakit la asik kena seluk.

pukul 9.39 :
Mesej 2 : "aku da mula stress ni.."

Pukul 9.54 :
mesej 3 : " Penat da berjalan. Sampai badan dah rasa macam nak deman je.."

Gerun sungguh aku..Kesian pun ade..Yang boleh aku buat hanya laa berdoa tuk dia..lebih kurang pukul 4.45 petang, alin msg yang di di induce buat kali ketiga..sian die..dan berita yang dilatest aku dgr kul 6 pagi, yang alin terpakse dibedah..aduhai ngilu aku dgr...mintak2 semuanya selamat..AMIN...

Thursday, February 11, 2010

Firqan : Part 1

HARI PERTAMA..
Ahad - 07/02/2010

Pagi2 lagi mak dah meng'saspen'kan aku. " Angah nak bersalin..! "..Ini betol2 saspen ni mak. Terus terang bijik mate aku. Ingatkan nak bangunkan aku solat Subuh jerk. Dengan gelojohnye, aku menonong gi bilik angah..nampak die tengah lap2 kaki die...aku nampak air tu meleleh2 dr celah2 peha dulu kemudian meleret ke kaki..kecut gak perot aku bila tgk..heee

Dalam kul 8 pagi..kiteorg ngan rombongan yang diketuai oleh Puan Rohana dan dikuti ngan Firul, aku ngan alang telah pun sampai ke Hospital Serdang..dalam kereta tu ade laa main2kan alin..

" tak menjadi imagine ko ye lin, konon2 time ko bersalin sok jalan jem la, tak sempat nak sampai spital la..bla bla..bla....."..hahahaa..

Tu laa dia kuasa Allah, die permudahkan..Alhamdulillah..


Sampai spital, mcm biase laa, g check ape2 yang patut dulu..Dah abis check tu die kasi alin baju spital kaler pink..heee..giler cute..!! Memandangkan ke'saspen'an mak tu belum lagi terjadi dan doktar pun kate alin ni masih blum lagi nak bersalin, so die telah ditahan di ward 5F kelas kedua.


Uh..mase tu, aku rase mase tu berlalu sangat la lambat..Cepat la kuar sayang....sangat2 tak sabar la korang..!!

Situasi kat spital tu :-

Aduhai korang..macam2 perangai..ade tu, sampai2 je terus terkepit2 nak beranak. Berlipat2 kaki die menahan. Kalau diingatkan mcm lawak. Tapi tak baik tu jadikan bende-benda mcm ni sebagai bahan lawak..Orang tu sedang sakit. Ada yang tgh pegang surah Yassin. Seram gak lutut aku tgk. Cian die..Tiap kali aku tgk org kuar masuk dlm labour room tu, kecut jantung, ngilu bijik dan macam2 perasaan la..

Paling tak tahan tengok karenah koling laa..Die nyer saspen lagi dasat. Bangun, duduk bersila semua dieorg buat. Ade sorang minachi nih, tak larat tgk!! Gaya nak beranak tu kemain lagi, tapi takde aper2 pun lagi. Bikin cuak je la..!!Yang lebih2 aku tgk kaum kerabat die..feel kot kan..heheee

Malam tu, alin tido kat spital. First time in her lifetime.. Harapan ku hancur sebab aku ingatkan die akan bersalin pada hari tu..tapi Allah tak izinkan lagi..nak buat cam ne kan..doa kan saje moga semuanye selamat.!!

to be continue....

Friday, February 5, 2010

Senak..

Mule-mule aku nak bagitau, tajuk di atas takde mengena ngan ape yang aku nak tulis. So, ape aku nak tulis hari ni pun takde kene mengena ngan sape2. Bukan ape, manusia sekarang ni lebih suke mencari bahan yang takde kene mengene ngan diri sendiri termasuk lah aku ni ha. Mungkin sekadar menghilangkan rasa bosan? rase bebal? atau sebaliknyer? hanya KAU saja tahu.

Masa aku masuk opis tadi, takde sapa2 lagi. Amboi korang, mentang2 laa bos cuti seminggu, korang pun naik hantu eh. Aku ingat aku paling lambat tapi ada lagi yang lambat. Lantak la korang. Oh limau, sedapnye ku lihat ko bergolek-golek kat dalam kotak tu. Kejap ye korang, aku nak g amik sebarang 2 bijik 3 bijik buat rase. Aku kalau merasa mmg tak cukup sebijik..!! hehehe

sedap tau

Tadi aku ade bace posting kat satu blog ni pasal pengalaman die beranak..!! Ya Allah, seriously. aku rase sebak yang amat. Sebak sebab teringatkan mak mase nak lahirkan aku. Sebak bila pikirkan adik aku akan deliver baby tak lame lagi. Harap2 semuanya selamat.

Alang tanye gak kat aku nak kasi alin bace tak link blog tu? Aku lak kate 'tak payah la' sebab aku tahu die punye penakut mmg tahap gaban punyer..hehehe

Nak tau ape aktiviti aku hari sabtu nanti? Ahad nanti..?
  • Bos aku nak kawin esok. Aku pergi rasenyer, InsyaAllah..
  • "weh, sabtu malam ni pulang ler..aku n pirul nak wat barbeque..
So, agak2 itu la aktiviti aku untuk 2 hari nan indah ini...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..