Friday, October 30, 2009

Rahsia CEMBURU Wanita



Ramai lelaki tidak faham kenapa wanita selalu cemburu. Walau apapun yang dilakukan, isteri yang cemburu tetap cemburu. Cemburu sebenarnya manifestasi hilangnya rasa selamat di hati si pencemburu. Hilangnya rasa selamat bukan hanya menimbulkan cemburu tetapi juga menghilangkan rasa kepuasan.

Menurut pakar psikologi perhubungan, bagi seseorang wanita, apabila berkahwin dia mendapat kepuasan daripada dua sumber.

Sumber pertama adalah tingkah laku suami atau layanan suami kepadanya.Setiap kali suaminya melayan dia dengan cara positif, maka wanita berasa sangat puas. Sebagai contoh, perbuatan membantu isteri membasuh pinggan lepas makan adalah tingkah laku positif.

Sumber kepuasan kedua datang daripada makna yang diberikannya terhadap tingkah laku suaminya. Perbuatan lelaki yang diberi makna dan nilai tinggi oleh wanita mencipta rasa kepuasan yang tinggi kepada wanita.

Perkara yang dilakukan suami diberi makna dan nilai oleh isterinya. Apabila perkara itu diberi nilai tinggi, setiap kali si suami melakukan perkara itu ke atas diri si isteri, maka si isteri mengecapi rasa kepuasan yang sangat tinggi.
Tetapi bagaimana wanita memberikan nilai tinggi atau rendah ke atas perbuatan dan tingkah laku suami?


Berikut adalah kriteria digunakan oleh wanita untuk memberikan nilai tinggi atau rendah ke atas setiap tingkah laku suami:

  • 1. Bercakap dan berbual mesra dalam tempoh lama
Ramai lelaki menyangka mereka boleh melakukan perbuatan ini dengan wanita yang menjadi rakan rapat mereka dan lelaki menganggap perbuatan itu tidak patut menimbulkan rasa curiga di hati isteri mereka.

Tetapi bagi wanita, perbuatan ini hanya boleh dilakukan oleh lelaki dengan isterinya, tidak dengan wanita lain. Itulah sebabnya wanita berasa cemburu apabila suaminya menghabiskan waktu yang panjang dan berbual mesra dengan wanita lain.
  • 2. Usik-mengusik, bergurau senda dan bergelak ketawa
Bagi wanita perbuatan ini juga hanya boleh dilakukan oleh lelaki dengan isterinya saja, tidak dengan wanita lain. Itulah sebabnya perbuatan ini juga menimbulkan perasaan cemburu yang amat kuat di hati wanita.
  • 3. Mencurahkan masalah peribadi
Bagi wanita, suaminya tidak patut mencurahkan perasaan dan masalah peribadinya kepada wanita lain kecuali dirinya. Justeru, apabila lelaki melakukan tingkah-laku yang sepatutnya sangat eksklusif itu dengan wanita lain, nilai tingkah laku itu jatuh menjunam di mata si isteri.
Bagi si isteri, tingkah laku itu tidak lagi membawa makna dan kepuasan yang sama seperti dulu bahkan menimbulkan rasa cemburu yang sangat kuat.
  • 4. Eksklusif tanpa isteri
Lelaki melakukan pelbagai perkara dengan orang lain tetapi tidak pernah dengan isterinya. Sebagai contoh, lelaki tidak bermain bola dengan isterinya. Tingkah laku suami yang tidak pernah dibuat dengan isterinya diberikan nilai rendah oleh isteri. Jadi, perbuatan suaminya bermain bola dengan lelaki lain tidak menimbulkan cemburu isterinya.
  • 5. Inklusif
Ada kalanya lelaki melakukan perbuatan baik dengan isterinya atau dengan orang lain, contohnya makan. Perbuatan makan dilakukan oleh lelaki baik dengan isterinya atau orang lain.
Perbuatan ini diberi nilai sederhana tingginya oleh itu isteri berasa sederhana puas apabila makan dengan suaminya. Suaminya duduk makan semeja dengan rakan wanita sekerjanya menimbulkan reaksi cemburu yang sederhana kuatnya.

Inilah asas kepada rasa kepuasan seorang isteri. Apabila tingkah laku yang dulu eksklusif dengan dirinya, kini dilakukan juga oleh suaminya dengan wanita lain, maka nilai tingkah laku itu turun ataupun hilang sama sekali. Akibatnya, tingkah laku suaminya itu tidak lagi memberi kepuasan kepadanya

Wednesday, October 28, 2009

Kenapa AKU Di Uji..?

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

JAWAPAN:
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;"Kami telah beriman," ( "I am full of faith to Allah" ) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3



KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

JAWAPAN:
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

JAWAPAN:
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286



KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

JAWAPAN:
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139



KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

JAWAPAN:
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan didaerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah TheAlmighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
- Surah Al-Imran ayat 200.



KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

JAWAPAN:
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45



KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

JAWAPAN:
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111


KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

JAWAPAN:
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "
- Surah At-Taubah ayat 129



KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

JAWAPAN:
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12


Monday, October 26, 2009

SEDIH..!!


bukan mengeluh...
bukan meminta..
bukan merintih..

tapi seronoknye kalau ade org yg nak dgr nak share ape aku rase sekrang..
i feel DOWN...!!!!!!!

Friday, October 23, 2009

PANTAI KELANANG, BANTING




Tak tau laa nape hati sakit sangat skrg nih… Bak kate zai..zikir byk2 katenyer ‘ Ya ALLAH..” Yup..zikir untuk hari Jumaat yang indah ni..

Sok da sabtu…means aktiviti weekend pun akan bermula.. Last week mase cuti depavali yg jugak jatuh pade hari sabtu aku da plan nak g PANTAI KELANANG… Sampai je kat sini.. Aku terkesima gak.. “ mcm penah pergi laa kat sini..” Ye la..2 tahun lepas kalau tak silap..kiteorg penah sampai sini satu family..

Pendapat aku:
-takde ape yg menarik pun kat sini
-pantai kotor
-org tak ramai
-takde view yang cantek pun tuk snap gambau
-takde tempat mkn yg bes2 pun
-frust sebab takde sunset petang tu..

Kenape aku suke tgk laut… Dr dulu kalau tgk laut..aku rase damai sgt.. Hati aku tenang jer.. Lagi2 tgk sunset… Indahnye ciptaan Tuhan…


Sunday, October 18, 2009

Tak Kan Hilang MELAYU di Dunia..?


Tak kan hilang melayu di dunia..
Setahu aku ayat nih. Hang Tuah yang ckp..sape Hang Tuah?
Byk sangat versi pasal hang Tuah nih kan..ade yang kate kononyer die ni bukan nye org Melayu.. tapi org cine yang datang ke Melaka..kire ade sedare bau2 kentut gak laa ngan Puteri Hang Lipo..!!

Ape maksud kate2 Hang Tuah tu..?
Bunyiknye mcm gah je kan..mcm bangge je..mcm bangsa Melayu ni tak akan pupus sampai bile2..tp makne tersiratnye? Positif ke negative nih..?
Tak salah rasenye kalau kite kaji sket maksud sket ayat di atas..?

Kate kawan aku…mmg laa org Melayu akan kekal sampai bile2?
Nak tau sebabnyer..? die tanye lagi?...
Dalam hati aku kate lak..ye lah tak hilang..
kalau org kawen ngan org Melayu pastu lahirkan anak pastu beranak lagi..heheee

Tapi katenyer…
Bangse ape yang suke tikam bangsa nye sendiri..? MELAYU kan..?
Bangsa ape yang sanggup membunuh bangsanye sendiri..? MELAYU kan..?
Bangsa ape yang leh rogol anak sendiri, cucu sendiri..? MELAYU kan..?
Bangsa ape yang tak leh tgk bangsa nya maju..mula laa timbul TAMAK..DENGKI..antau jin..antau santau..? MELAYU kan..?
Bangsa ape yang suke bercakaran sesame sendiri..? MELAYU kan..
Dan banyak lagi laa..MELAYU..MELAYU..MELAYU

Itu laa maksud tersirat kate2 tu..selagi bangsa Melayu ade sifat2 tamak..dengki..gile..dan macam2 lagi la..selagi laa melayu tak akan hilang kat dunia nih.. Mungkin ade benarnye pendapat kawan aku tu. Zaman sekrg ni pun da nampak..pantang tgk org lain kaye..dah dengki.. Pantang tengok org lain senang, dah menjeling..

So, kalau ini laa sikap org MELAYU..mungkin ade benarnye kate2 ayat tersebut…pikir2 kan la..

p/s : aku bukan nak kondemkan bangsa aku...tp aku benci tgk sikap org MELAYU sekarang nih...!! dan sesungguhnye aku mmg berckp dr sudut NEGATIF...!!! harap maklum..

Friday, October 16, 2009

Happy Depavali....!!


salam...



actually...
aku mmg tak ramai kawan dr kalangan yg beragama HINDU nih..
tp tak salah rasenye aku nak wish
kat depa sume..
HAPPY DEEPAVALI..

tibe2 teringat kat INDRA..
ex opismate..
die ni rajin wish selamat hari raye kat aku..
so, to indra..wish u all the best on that day...

pade SARAS yang aku baru kenal..
ari2 naik tren jumpe die..
lame2 jadi geng lak..
selalu bertegur sape..
berborak..
wish u hepi depavali...

zassssssssssss.....!!

so, sempene Depavali ini...
InsyaAllah aku akan berhari raye bersame kawan kat PANTAI KELANANG...!!

Thursday, October 15, 2009

FEVER

dari minggu lepas sakit mate..
2 hari lepas da rase semcam kat mate..
bile tunduk time solat, die bendenyut...
pesal plak nih...

mlm semlm..
pas mandi..
badan da rase tak sedap..
aku berselubung dlm selimut...
aku deman ke nih..
dr dulu aku susah nak tahu aku deman ke tak..?
melainkan ade org tolong rase kan..

sok pagi..!
tak larat laa nak bgn..
kepale sakit..tekak sakit..
kene MC laa cam nih..
poket duit da kering...!!

situasi kat klinik...!!
penuh..ramai nye org deman..
budak2 laa paling kesian..
melepai jerk...

kat dlm bilik dokter...
' u deman nih..! panas nih..'
' selseme lagi..'
' tekak bengkak...!! '
2 hari lagi tak ok..u datang balik...jumaat ni review balik...
waaaa....
rasenye baru 2 bulan lepas aku deman...
la ni asik kene je deman..
maybe persekitaran aku tak sehat..
aku g keje naik tren..

tp..setiap sakit yang aku dpt kan penhapus dose2 kecil...insyaAllah..!

Tuesday, October 13, 2009

Kenduri..! Kenduri..!

11 October 2009

Ade dua jemputan kenduri pada aritu...

Lokasi 1 : Pandamaran , Klang

rasenye gerak dr shah alam kul 11 lebih..
semua ade..
biase laa kiteorg..g mesti satu rombongan...
mak n ayah, firul n alin, cipong n alang, adik n eca..
tp sampai umah pengantin awal jugak..
dalam kul 12 tgh ari..kire ngam2 laa..
peot pun tgh lapar..

Makcik Esah kate pengantin sampai kul 2..
mmg tak leh nak tunggu nih..
ade lagi kenduri nak kene g ni kat Putrajaya..

( ketibaan rombongan pak Li n mak Ana )

( Pengantin tak sampai lagi laa..)

( jemput2 mkn..tau lapa tak hingatkan )

( Mak pengantin ngan abg pengantin..bz..! )

( kenyang sudah )

Lokasi 2: Putrajaya

gerak2 gerak khas..
sampai sane dlm kul 2 lebih..
tgk si aisyah da tersipu2 simpul kat seblh husben..
heee...

purple tu tema..
selamat pengantin baru Aisyah..
jgn cuti lelame...
nanti abg Rais rindu..hahaha

( ketibaan ahli majlis mesyuarat tingkap )

( aisyah n husben )

( ngantuk sangat ni..sampai tertido aku )

( suke pic nih.. )

Friday, October 9, 2009

Open house vs kenduri..

Agaknye tak terlambat kot nak stori mori kat sini pasal ape aku da buat pada minggu lepas..! kalau da musim raye nih, da tentu byk undangan g open house..tapi tahun ni aku tak dpt byk sangat udangan..ade pun g umah alin n firul ahad lepas.

Sabtu…( 4 OCT 2009 )
Siangnyer lebih pade melepak2..takde aktiviti bes pun yang aku buat siang tu..kot ye pun yang kelakanye aku tak kasi ade sorg minah asing masuk umah ..amik ko..2 jam die menunggu..tiap kali die bg salam..tiap kali tu laa jugak aku jwb dlm hati..hehhehee..

Sape minah nih..? kalau aku citer mmg leh bengang..sgt2 bengang..actually kat umah aku tu ade sorg housemate yang mmg duk menyewa je n jarang balik..pose aritu langsung tak balik..yg aku sakit hati tu..bkn aku jerk..budak2 umah yang lain pun da meroyan..mane taknyer, tibe2 ade muke yang tak kenal dlm umah tu n melepak duk dlm bilik die..

Kot reti bagi salam tak pe lagi..kot reti nak beradab tak pe lagi..ni idak…!!

"sapo tu…?” ina tanye..
"nak kato xxxx mcm bukan ..”
“ adoi..paneh ati tgk laa..raso nak marah jo..”
Mcm2 lagi laa budak2 ni bebel..!

Mase die melintas nak kuar mlm tu..baru nampak..mmg bukan housemate kiteorg..aduhai..suke2 ati bapak die je kasi kunci umah kat member die..die da la takde..pastu tak inform aper2 pun kat aku…

Kerana api kemarahan yang membuak…si ina n alang g sergah budak tu pagi Jumaat tu..suruh die blah secepat mungkin..tak mkn saman tak nak gak kuar. Tu yang tukar mangga n terus tak leh masuk da..heee

Mlm tu plak..aku g ikut rizal. Malam tu malam berinai adik die..siang tu da nikah..so mlm tu aktiviti merenjis direnjis di palung2 laa…hheeee


Ahad…( 5 OCT 2009 )
Kul 11 lebih gak baru sampai kat SK..terus g umah dina n oyen beraya..lamenyer tak jumpe budak2 tu..windu banget kat dieorg…


( dina n oyen..)

( bersungguh2 cium abg wie nyer..! )

“ nak itot wan..” da agak da..mesti nak ikut punyer mase kiteorg balik…
Eee..kemain lagi nakalnye die…” kalau kepale oyen pecah..ganti aa ngan pale alang..” katenye kalau dilarang melasak..

So, ptg tu pas Zohor gerak g umah Alin n Firul kat Cheras…budak2 kecik yg comel n nakal ni pun ade sekali..membebel je keje nye dlm kete..

“ wan..cipong tu ape wan..” hehehhe..Penat nak jwb soklan dieorg nih….

( get ready nak umah firul n alin kat cheras..)

( sudah lupe ape kes sampai camne gelaknyer..)

( aksi menunggu cipong!..)

( with beautiful gurl..irdina..)

Sampai sane..mkn pueh2..abis diet aku tuk aritu..ari2 nekad nak diet tapi tak gak diet..eee…geram2..!!

Bile timbang je..51.2 la..50.5 laa..bile nak 48 mcm dulu….nak jogging wak……!!!!


Thursday, October 8, 2009

ISLAM or IMAN dulu..?


Lepas da amik order..aku g laa kat tempat yang bujal da chop siap2 tadi..atas meja nampak ade majalah ngan rokok Suria…rasenye bukan die punye..kompem!

“ ade org nak tumpang duduk ngan kite..die g amik order kot..” bujal explain. Blum lagi aku tanye.. …Mule2 rase tak bes gak..tak pe laa..sian plak..mmg waktu mlm2 kat Pizza Hut sek 13 ni selalu full ngan org..

Tgh2 sembang..pakcik ni datang…! Orgnye mmg nampak otai..smart lagi..muke bersih..ngan capnyer..ngan baju singlet nyer..mmg nampak rugget…pade aku mmg nampak mude..!

“ bukan abg nak…panggil pakcik..da tua da pakcik nih..60 tahun da pun..”

Haa….mmg aku terkejut..dlm hati ckp ape la rahsie keawetkan mude nye tu…kalau tgk pade die pakai..nampak mcm stail org kaye yang lepak kat pub..nampak mcm mengamalkan gaye idup sosial..

Tu pasal org kate..don’t jugde the book by it cover..! sembang2 nye sembang..lame2 aku suke sembang ngan pakcik nih…ilmu die mmg superb..tak pasal2 byk gak ilmu agama yang aku dpt mlm tu..

Islam dan Iman mane dulu katenyer..?
aku pandang Bujal..bujal pandang aku…
“ iman pakcik..! “ bujal jawab… “ kenape iman..” katenyer…
Try gak laa jawab ..even tahu mesti tak betol..tak pun kurang tepat..!
“ mcm ni nak….bla bla bla bla bla………………………..”

Dr soal iman terus ke soal solat..seronok sgt..

Bak kate pakcik tu sebelum die tinggalkan kiteorg..cari lah ilmu dunia yang boleh kite tumpang dan gunekan untuk akhirat nanti…nabi pernah kate…carilah ilmu sampai ke negeri cina..! Berguru laa nak…itu laa sebaik2nyer… Alhamdullilah…..

Wednesday, October 7, 2009

Kebetulan atau Kebenaran..?

Waktu gempa berdasarkan Al-Quran?

Gempa Bumi : Waktu dan Nombor Surah , Kuasa Allah yg saja Mengetahui

"subhanallahh. . waktu2 gempa di indonesia :

di Tasik 15:04 ,

(Surah Al Hijr,surah ke 15,ayat keempat)

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri,melainkan sudah ada ketentuan yang ditetapkan baginya"

di Padang(gempa pertama) 17:16 ,

(Surah Al-Israa',surah ke 17,ayat ke 16)

"Danjika Kami hendak membinasakan suatu negeri,maka Kami perintahkan kepadaorang yang hidup mewah di negeri itu(agar mentaati Allah) tetapi bilamereka melakukan kederhakaan di dalam negeri itu,maka sepantasnyaberlakulah terhadapnya perkataan(hukuman kami) kemudian Kami binasakansama sekali(negeri itu)"

di Padang(gempa kedua) 17:58 ,

(Surah Al-Israa',surah ke 17,ayat 58)

"Dantidak ada suatu negeri pun(yang derhaka penduduknya),melainkan Kamimembinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami siksa(penduduknya) dengansiksa yang sangat keras. yang demikian itu telah tertulis di dalamKitab Luh Mahfuz"

gempa di Jampi (ke esokkannya dr padang) 08:52...

(Surah Al-Anfal,surah ke 8 ayat 52)

"(Keadaanmereka) serupa dengan keadaan pengikut Firaun dan orang-orang yangsebelum mereka.Mereka mengingkari ayat-ayat Allah,maka Allah menyiksamereka disebabkan dosa-dosanya.Sungguh Allah Maha Kuat lagi kerassiksaNya"

Wallahua'lam

Monday, October 5, 2009

SYAWAL 1430H

salam..

Baru ade mood nak menulis serbe sedikit pasal raye tahun nih..?
Ape yang specialnyer..? Aper yang besnyer..? Ntah ler..!! hehhee

(gambau satu family...yg kaler pink tu da len status yer..)

Sepintas lalu..

Malam Raya
Aktivti membuat rendang ayam n daging..
Nak kene sediakan makanan tuk org dtg membace takbir..
Org Jawe kata baraan..

Raya Pertama
Lepas salam2..makan2..
Balik Liyam..

Raya Kedua
Duk umah diam2..
Kene cirit-birit la pulak..
Nenek dtg umah..

Raya Ketiga
G bukit Beruntung, Rawang..
Umah Maklang..
Takde yang bes..sekadar melaram ngan baju baru..!

Raya Keempat
lupe laa aku buat aper...

Raya Kelima..
KEJE...KEJE...KEJE...



Thursday, October 1, 2009

Gempa Bumi..????

Lately ni..mcm2 bencane alam yang jadi..mule2 ribut kat manila..banyak sungguh org mati..pastu semalam satu gempa bumi yang kuat berlaku kat Indon..sume ni buat aku takut..sangat2 takut..nak kiamat ker..? Ya Allah..sesungguhnyer aku takut..kalau bleh aku tak nak tgk sume nih..aku tak nak jadi hambanye yang melihat kemusnahan dunia..Nauzubillah..!

Semalam. gempa bumi berlaku kat Padang, Indonesia..kat Malaysia pun, terase gak gegaran nyer..mase aku sampai umah, si Ina da mule bercerite...katilnye goyang..lame gile katenyer..sampai die takut..terus kuar bilik..!

Pagi nih..lagi sekali terase gegarannyer..belek paper online, sah satu lagi gempa bumi kat indon jadi lagi pagi tadi..

Ya Allah..moge ko ampunkan dose2 hambamu yang masih ade maupun yang telah kembali pademu akibat bencane ini..AMIN..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..