Tuesday, August 25, 2009

Betolnyer PAKEJ..!

salam..

Alhamdullillah, da masuk 4 hari umat islam berpuase..tp aku? semlm aku period..patut aa aku sakit kepale yang amat..sampai kuar2 air mate..badan sakit2..pinggang sakit2..perot tak yah citer laa..tu mmg wajib sakit..!!!

susah sangat ke nak paham ape aku rase skrg..??

bagi org perempuan mmg paham rasenyer tu pun pada mereka yg pe'el periodnye mcm aku!! bagi org lelaki? alasan semate katenyer...dieorg tak rase ye dak..tak ngape lah..aku pun da bosan nak explain..tah2 org pun da bosan nak tau..huh!!

nasib bos takde seminggu nih..!!

Anonymous said...
---> kat bawah ni lirik lagu ke? sape2 leh kompemkan tak..!

Maaf, ku telah menyakitimu
Ku telah kecewakanmu
Bahkan ku sia - siakan hidupku,
dan kubawa kau s’perti diriku
Walau hati ini t’rus menangis
Menahan kesakitan ini
Tapi ku lakukan semua demi cinta
Akhirnya juga harus ku relakan kehilangan cinta sejatiku
Segalanya t’lah ku berikan
Juga semua kekuranganku
Jika memang ini yang terbaik
Untuk diriku dan dirinya
Kan ku t’rima semua demi cinta

Jujur, aku tak kuasa, saat terakhir ku genggam tanganmu
Namun yang pasti terjadi, kita mungkin tak bersama lagi
Bila nanti esok hari
Ku temukan dirimu bahagia
Ijinkan aku titipkan kisah cinta kita selamanya

Friday, August 21, 2009

Happy Fasting To All..!

salam..

Ari last untuk mkn ape je yg dihajat kat dlm hati..esok da mule puase..da lame angan2, tahun ni cam mane pun aku nak cube banyakkan buat solat sunat teraweh..last year leh dikire..terase rugi sebenarnyer..nasib baik Allah panjangkan umur aku tuk terus menikmati bulan Ramadan thn nih..

Sebelum tu, pagi tadi..aku sampai lewat kat opis..dlm kul 11 lebih..ade tren terbabas..! tak sure laa terbabas cam mane..tp tang Batu 3 ngan Subang Jaya katenyer..tp pasal ni aku da sangkut hampir 2 jam lebih..tension...!!

" mlm ni nak jumpe tak..? "

" pas teraweh ye....!"

Haa..pas teraweh nanti lepak ngan member tu jap then terus balik Seri Kembangan...nak sahur ngan family..sume ade kat umah..1st time bersahur ngan adir ipar nih..hahahaa..thn dpn sahur ngan anak buah lak...eeeeeeeeeee...tak sabau je laa..

just for refresh :

LAFAZ NIAT PUASA

Lafaz Niat Puasa Untuk Sebulan.

نـَوَيْتُ صَوْم َ شـَهْرِ رَمـَضَانَ كـُلـِهِ لِلـَّهِ تـَعَالىَ

“Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala”

Lafaz Niat Puasa.

نـَوَيْتُ صَوْمَ غـَدٍ عَـنْ ا َدَاءِ فـَرْض ِ شـَهْرِ رَمـَضَانَ هـَذِهِ السَّـنـَةِ لِلـَّهِ تـَعَالىَ

“Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Alalh Ta’ala”

PS: ini hanyalah lafaz niatnya didalam bahasa arabnye sahaja. Tidak menjadi kesalahan Cuma membaca niat di dlm melayu.

DOA BUKA PUASA

Lafaznyer:

Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Maknanya:

“Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih
dan Penyayang”


To all my frend...selamat menyambut bulan puase n aku mintak maap kat sume kalau aku ade buat salah atau sebagai nyer...

Tuesday, August 18, 2009

PENANG TRIP


29 JULY 2009 - Rabu

Pagi lagi aku da bangun..tak silap kul 5.30 kot..awal lagi..try nak tidor balik tapi tak buleh plak..terus capai henpon, aku cal laa die..dlm hati takut gak die tak angkat..tau sangat da die ni, kalau tidur..

Surprisenyer, tak sampai bape minit die da pick up..huh, lege..dlm kul 7 aku da sampai dpn umah die..so aritu decide nak ikut jln dalam, kunun nak melihat keindahan alam kampung..sampai simpang pulai baru masuk tol..so, sampai kuala selangor around 8.30 so kiteorg singgah laa breakfast dulu..

Dah abis breakfast aku terpandang lak tayar kete..

"aik pancit lagi.?"

"org baru je pam mase serbis aritu?..
rizal ckp " nanti pam kat dpn tu "

Sekali dah pam, angin kuar, bocor la plak..sampai sg besar mengagau laa cari kedai tayar.. tukar tiub segalanye laa..huh lege nak berjalan ngan tayar yg da ok..


tapi ade satu insiden yang aku tak leh nak luper..henpon aku masuk lubang jamban mase benti kat petronas kat perak..

'waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..." aku jerit dlm hati..tensen nye laa..terkilan sume ade..cam ne nih..rizal ade gak tolong nak amik..tapi jauh sangat lubangnye..dlm hati aku doa byk2, jgn laa sebab kan bende ni aku takde mood nak becuti..

aku rase kul 4 lebih baru kiteorg sampai kat Batu Feringgi, pusing2 cari hotel or motel..so dapat laa satu hotel yg betol2 tepi pantai..cantek sangat!! bodek2 ngan owner tu dpt laa murah around RM85 satu mlm..

malam tu..pas dinner pekene nasi kandar..kiteog g jln2 kat feringgi walk...balik tu, terus tidur sambil mendengar bunyik ombak..fuh..seronok banget..!

30 JULY 2009 - Khamis

Tempat2 menarik yang kiteorg g ari ni ialah :

1. Penang Hill ( Bukit Bendera )
Seingat aku, aku g sini mase aku darjah 6 kot..mase rombongan sekolah..seronok g sini..sejuk, nampak satu penang..tiket nak naik sini only for RM4 pergi dan balik..ade org tu siap leh tidur kat atas tu..pelik aku..!! penat sangat kot..



2. Taman Botani
Sampai sini da tengahari, dlm kul 2 lebih gak..badan da penat..tak larat a nak tawaf..so, kiteorg plan naik ketepi ke apetah name bende alah nih..just RM2 je da leh pusing2 kat dlm tu..cantek tempat nih..ade air terjun..teringat zaman mase camp site kat penang dulu..kiteorg ade jln2 kat sini..!


3. Lepak Pantai
Petang tu lepak pantai, kunun nak tgk sunset..tapi tak berape nak cantek mcm semlm..pastu temankan org tu mandi laut..semangat lagi nak masinkan telur kat dlm tu..heee


4. Persiaran Gurney
Mlm ni dinner kat sini, rizal mkn pasembur..nasib kene RM8 tp banyak gile laa korang..aku mkn chaw keuh teow jer..sedap!!



31 JULY 2009 - Jumaat

Hari kedua ni lagi laa..aku period laa plak..aduhai payahnye nak control perasaan..ngan perot yg meragam tp tu leh setel kalau aku telan panadol..bab hati nih..tp aper2 pun aku sempat laa g beberapa tempat..

Pagi
1. Empangan kat Teluk Bahang - biase kat sini ade pesta dragon boat..
2. Taman Rimba - just singgah tuk breakfast ngan amik gambau..
3. Taman Negara Pahang - singgah tapi tak masuk
4. Masjid Terapung Penang - cantek tempat nih..

Petang
Pas solat Jumaat, aku tidur tak ingat aritu..pas asar gak baru nak mule berjalan. Tempat2 yang kite g
1. Muzium Perang - sampai sini je da kul 5...die tutup kul 6 tak sempat laa nak masuk sebab kene travel kat dlm tu..tapi menarik..rugi tak sampai awal..
2. Snake Temple - terpergi sebab nampak signboard da dekat dr muzium tu, so singgah je laa..
3. Teluk Tempoyak - mmg plan nak dinner kat sini, ramai ckp mkn kat sini bes..pade aku ok laa..cume aku suke view die..betol2 tepi laut..suke2..!!

menu mase mkn kat TELUK TEMPOYAK


1 August 2009 - Sabtu

Hari last kat Penang..tibe2 rase syahdu jer..sedih nak tinggalkan suasana kat situ..mane tak nyer da la tepi pantai..bangun tidur je dgr bunyi ombak..huh!! Sebelum gerak balik sempat laa cuci mate kat tepi pantai tapi tak leh nak g dekat2 sebab ujan pagi tu..

Sebelum balik tu, sempat laa singgah kat Padang Kota Lama, nak g kat Cornwallis tu..masuk just rm 3 tapi mcm2 ader..nasib ujan da berhenti..

Da masuk tgh ari tu masuk pusat bandar..rizal nak beli jeruk..aku ni lak tah nape takde mood langusng nak beli belah..rase sepesen je kat dlm hati nih..hampeh tol laa..jalan time period nih..kusut..!!!

meriah kan..?

Da shopping singgah lak kat Rumah P.Ramlee..sampai je sini ujan lebat..macam takde can nak jalan2..tp kiteorg lepak je kat galeri tu..da reda jln2 laa kejap kat umah tu..seronok laa tempat nih..

Dr Penang lebih kurang kul 4 kot..sampai Shah Alam je lebih kurang kul 9.30..Alhamdulillah, aku selamat pergi n selamat balik..even ade kenangan pahit sket, tapi redha je laa..ade laa hikmahnye tu..Insya Allah..

Thanks kat my partner for having a nice day with me...!!

Monday, August 17, 2009

MC and Others..

Salam..

Lame nye tak update blog..nape tah takde mood sgt2..jenguk blog pun aku malas..tp tibe2 lak ade kekuatan gaban baja hitam yg datang secare tibe2..so, yang aku tulis laa jugak sepatah due kate pada geng2 yg sudi nak jenguk..

flash back..
"awak g mane je minggu lepas..? "

" dua minggu lepas saya ade g travel doktor..g penang..!" punye laa jujur aku jawab..Mengeleng2 kepale dokter tu aku tgk..

"time2 mcm ni tak mau dok merayau..bahye..H1N1 ni penyakit merbahaya.." H1N1..alamak...terkejut aku...mmg laa aku deman..aku batuk..aku selseme..aku sakit tekak..sakit kepale..tapi tak kan kene virus tu kot..Ya Allah..berderau darah mase tu..

" ok mcm nih..saya bagi awak mc 2 ari..do not go anyway..just rest at home.."
aku angguk je laa..." if u are not ok between this 2 days..14hb ni u datang balik.."

Tapi alhamdulillah..aku sehat sepenuhnye ari nih..dah takde batuk..da takde selseme..tp still takut jugak sebab aku ni g keje naik train..

Semalam..
Nampak gaye aku kene tinggal lagi..mcm da takde seri da rumah sek4 tu..dulu alin..pastu linda..kali ini alang..die dapat keje kat seri kembangan..so, kene laa pindah..mlm tadi rase sunyi sangat dok sorg2 kat bilik..

"ha tau tak per..nak sad2 ni tak gune wa, ye la walaupun terase tp kene lawan hati tu wak.." nak kasi semangat altromen kat aku..tq very much..heee

Pangantin Batu..
Selamat Pengantin Baru buat paksu ku ( same umur ni ngan aku..adik ayah yang bongsu..)..sebabkan aku deman, aku tak join pun dieorg balik kampung...aper2 pun moge berbahgie hingga ke akhir hayat...

Thursday, August 6, 2009

Malam NISFU SYABAAN

Sebelum aku nak citer pasal malam ni, aku nak selit sket pasal uncle kat tempat parking kat ktm sek 19 tu semalam..mase aku byr parking uncle tu siap tegur..

"lama tak nampak..u kawen ke..?" tergelak aku ..die perasan laa pulak aku lame tak park kete..ade laa dlm seminggu lebih..prihatin uncle nih...

" nape gelak katenyer..ke u da kawen?.." laju aku geleng kepale..
" blum laa uncle..saye g bercuti..!!" senyum die..puas kot ngan jawapan aku..

NISFU SYABAAN..

Jatuh mlm tadi..setahu aku buku amalan kite selame setahun akan diangkat dan diganti dengan buku baru..mlm ni seelok2nye buat solat sunat ngan bace yasin..tp nak buat cam mane keadaan tak mengizinkan..aku period..!

semoge amalan aku diterima oleh ALLAH s.w.t dan segala kesalahan aku diampunkan olehnyer..AMIN..

Tuesday, August 4, 2009

Alhamdulillah..

Salam..

Ikutkan hati nak mengarang semlm, tp takde mood sangat2..maybe sebab aku period..maybe sebab aku penat nak kene pikir byk bende..dgn kepale yg sakit tak sudah2..!!

pagi tadi..aku masuk opis lewat..ape yang aku buat:

PETROL SHELL, SEK 9
- g atm kuarkan duit, isi minyak kete..setel..ALHAMDULLILAH..

AMBANK, SEK 9
- da kuarkan duit da tentu la aku g bayar instalment kerete..setel..ALHAMDULLILAH..

SACC MALL N PKNS
- terus ke SACC Mall, tgk jam awal lagi baru kul 9.30..tak bukak lagi..
- singgah PKNS, g pejabat pos, nak kuarkan duit buat back up..kot2 laa..setel..
ALHAMDULLILAH..
- masuk balik SACC, jam da kul 10.30..baru nak bukak maxis centre..die bukak je aku serbu..bayar RM10 untuk caj dpt prepaid baru..nak tau nape aku tukar simcard..nanti aku citer next post..very2 sadis!!
setel..ALHAMDULLILAH..


Banyak aku nak citer sebenarnyer..pasal trip aku ke PENANG...ape yang aku buat minggu lepas..tp nanti2 laa aku stori mori..betol2 takde mood sekarang nih..!

Aper2 pun syukur ALHAMDULLILAH, aku berjaya membuat kerja2 aku yg tertangguh hari nih...syukur sangat2..!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..