Sunday, November 25, 2012

Anak anak sekarang

Aku baru lepas selak-selak facebook. Selain dari cerita tentang isu-isu Palasten, aku disogokkan jugak dengan cerita-cerita klise. Kisah anak pandai main ipad, pandai main tab padahal baru je 2 tahun. Kisah anak pandai membaca seawal 3 tahun. Macam- macam kisahlah lagi. Mungkin dieorang nak share keseronokkan. Yelah, aku takde anak. Aku tak dapat nak feel macam mana kawan-kawan aku feel. Tapi yang aku kesahkan bila cara kau tulis tu macam anak ko sorang je macam tu.

Come on. Atau sleng mak aku. Kemonn la. Zaman sekarang ni pada aku takde pelik mana kalau kanak-kanak setahun 8 bulan dah mengenal a to z dengan cemerlang. Boleh membaca dan mengira. Seronokkan dapat anak bijak macam tu. Dan pasti keterujaan itu meleret ke fesbuk. Sikit- sikit takpe. Tapi kalau dah selang 10 minit nak cerita kehebatan yang semua budak zaman sekarang tau, itu agak memalukan.

Aku ada 3 orang anak buah. Yang sulung dah mahir mengunkan smart phone, ipad maupun tab. Pandai nak nak dail and call. Pandai nak pasang video sendiri. Pandai layan you tube. Pada pemerhatian aku, die agak cepat mengenal ikon. Die call orang pun based on gambar yang dia nampak. Dan die baru berumur 2 tahun masa tu.Tapi takde yang pelik sebab aku pernah nampak anak bos aku yang umur setahun lebih layan angy bird. Searhing her ownself.

Aku wish hope aku akan dapat anak-anak yang bijak satu hari nanti. Maafkan andai terover memberi pendapat. Lagipun fesbok dieorang kot. Sebuk je aku. Hehehe. Lagipun aku sekdar menghbiskan waktu bosan aku dipetang hari Ahad.



Sekadar berkongsi : Andai peranan dijunjung bagai lapik, berlicin daun dengan bertaut keyakinan diri, pasti yang sukar menjadi mudah. InsyaAllah

Dari AKU,

Friday, November 23, 2012

Erti kemaafan

Dah lama tak gunakan laman ni sebagai medan untuk meluahkan apa yang aku rasa. Tengah boring-boring duk menunggu masa rehat berlalu telah mengingatkan aku pertanyaan seseorang yang rapat dengan aku.

" ko dah maapkan si polan dan si polan"

Mendengar soalan minah nih aku terus ke silent mode. Aku pandang muke dia. Aku tarik nafas panjang. Berkata dalam hati. Bermonolog dalam hati lagi. Adalah 5 ke 7 minit lamanya. Jujurnya aku memang tak dapat nak maafkan dia. Tapi aku redha. Redha menerima apa yang Allah dah tentukan. Perlu ke untuk aku maafkan seseorang itu untuk mencari keredhaan. Tak kot. Dan aku rasa aku adalah manusia yang sangat bersyukur sekarang.

" Tak" itu jawapan spontan aku.

Aku tak sesempurna mana. Jangan samakan aku dengan nabi. Cuma doakan saja hati aku terbukak untuk semua itu. Aku sedaya upaya berdoa supaya Allah jauhkan aku dari sifat dengki, dendam maupun apa-apa jugak sifat yang boleh menghitamkan hati aku.

Aku nak ke depan. Aku dah sukses melupakan segalanya. Sumpah aku DAH tak nak tahu pasal orang yang menjahanamkan hidup aku sikit masa dulu. Kau nak bahagia ke or kau nak derita ke, itu Allah punya kuasa. Kalaupun kau baca goblog aku nih, aku  nak kau tahu kau lah manusia paling jijik pernah aku kenal.  

Alhamdulillah. Sungguh Allah menyayangi aku. Selamatkan aku dari segala-galanya. 

At last, kalau ada yang tak setuju dengan pendapat aku takpe. Sebab tak kena kat batang hidong dan segala-gala batang lagi. Apa pun, terima kasih kerana membaca. Ngeh ngeh. Now, aku nak pergi sembahyang. Sesi meroyan dah habis.


Dari AKU,

Tuesday, November 20, 2012

Keperitan Palestin

Lately ni aku sayu sangat nak bukak fesbuk. Hati aku hancur berkecai nak belek surat khabar. Aku rasa macam nak tutup telinga bila dengar berita kat tv. Peritnya derita yang mereka tanggung. Kaki putus. Hilang mak. Hilang bapak. Hilang tempat tinggal.

Ya Allah. Hanya kau yang maha mengetahui segalanya. Ya Allah, bantulah sedara ku yang sedang menanggung penderitaan di tanah Palestin. Aku tak mampu nak tolong melainkan memanjatkan doa padamu Ya Allah.

Jahanamlah kau Israel. Pasti ada pembalasan kelak. Dunia hanya sementara. Kau ingat tu.

Mati itu pasti. Malam ini aku insaf meratapi keperitan ini. Moga ada jalan. Moga ade kemenangan. Kebangkitan Islam pasti tiba juga. InsyaAllah. Dan buat sekian kalinya aku bersyukur berada di bumi yang aman. Moga Allah lindungi aku dan keluarga. Amin.

Wahai sedaraku, doa ku sentiasa mengiringi kalian. Tabahlah. Syurga pasti menanti. InsyaAllah



Dari AKU,

Saturday, November 17, 2012

Kisah 4 hari

Tinggal esok je lagi. Hari Isnin aku dah kene masuk opis balik. Aduh sengalnyer rase. Malasnyalah hai nak mengingatkan kerja-kerja yang tertangguh. Apparaisal lagi nak kene hadap. Peel bos yang kekadang sesungut lagi nak kene hadap. Aduhailah, bebel banyak pun tak guna, nak tak nak kene hadapkan jugak.

Ermm.. 4 hari aku cuti. Paling sedih cuti kali ni aku tak kemana-mana pun. Plan punyalah baik. Plan asal nak pergi Cameron Highland. Tak jadi plak atas alasan cuaca. Lagipun nak bawak budak kecik. Then we all rancang nak pergi Hot Spring Sg.Klah, tapi batal jugak sebab hotel fully booked. Frust giler lah. So jadilah kiteorang penunggu rumah dalam 4 hari nih. Tapi takpe lah, adelah hikmahnye tu . Ayat sedap hati ni uols.

Nasib baik tahun depan nak cuti-cuti Malaysia. Yeah. Tak sabar sangat. Bukan senang nak kumpol satu family. Tunggu.....!!! Yang penting enjoy giler layan anak tuti fruti kat umah.



Dari AKU,

Wednesday, November 14, 2012

Buger Bakar Buatku TERBAKAR

Hari sabtu lepas ikut alang pergi umah baru dia. Pergh. Cantek rumah tu. Untunglah, dah ada rumah. Balik dari sana singgah lak Tesco, Bukit Puchong. Dah setel beli-beli barang, (eh kejap, baru teringat, wa tak bayar lagi duit alang. Hahaha. Nanti wa bayar okey!), we all plan nak pergi makan.

Aku lak dengan bangga ajak Alang and Cipong makan dekat Lokas. Konon nak makan burger bakar. Aku dah dua kali pergi sini dan tapi makan burger bakar sekali je dengan budak-budak opis. Mase tu ok je rasanya. Aku amik daging lombu masa tu.

Second time pergi ni, aku pilih ayam pulak. Mak ai. Bila sampai je, ini bukan beger BAKAR. Tapi beger yang ayamnya digoreng. Bongok! Tak sedap. Memang tak boleh nak telan. Pelik bebenor rasanya. Alang dah menyumpah-nyumpah. Memang dah tak sedap. Patutlah masa masuk tu aku nampak dah takde orang beratur macam dulu. Eeeeee....Mampuih aku tak datang dah!

Ok. Sessi menyumpah dah setel. Sila jangan datang sini untuk dapatkan burger bakar yang sedap.

Dari AKU,

Monday, November 5, 2012

Splash Tour In The RAIN

Salam,

Yeah. We all selamat berjimba-jimba hari Sabtu hari tu. Macam biasa tak pernah plan apa-apa pun. Mandi, siap-siap mekap ala kadar then terus chaw. Destinasi we all kali ni ke Mines je pun. Dah 10 tahun duduk Seri Kembangan, tapi tak pernah sekali terpikiq pun nak naik boat pusing-pusing tasik kat situ.

Ahli majlis macam biasalah. Aku, alang, Dadat ngan Rayyan. Cuaca pulak macam nak hujan. November rain la katekan. Tapi gigih gak naik. Usha-usha pakej mana yang best. Yang ada pun pakej 15 minit,rm22 and rm28 for 45 minit. Pandai dieorang saiko. Dah sah-sahlah aku amik pakej 45 minit tu. Tapi takde rezeki pulak nak naik. Ade problem tekanan air pulak. So, dieorg suggest naik splash tour. Aku ngan alang hanggukkan ajer. Ape bendanya pun aku tak tahu. Yang pasti leh naik for 30 minit.

Hah. Benda alah aku nak naik nih, rupe die macam bas. So, kite akan naik dari atas darat then baru terjun dalam tasik. Bes jugak. Baru 5 minit dalam benda ni, hari hujan la pulak. Adeh. Rayyan baru nak menikmati alam, siap beli makanan untuk ikan lagi. Erm, cuaca makin teruk. Hujan dah tempias masuk dalam. Abang dah mintak dukung. Takut katenyer.


Dah selamat naik atas darat, tak sangka we all dapat balik duit. Alhamdulillah. Dah la siap merase naik dalam 10 minit. Free lak tu. Hehehe. Lenkali nak repeat lagi tapi naik boat yang biasa. Tak nak la naik splash tu. Ngeri sikit. Hahaha. Pada aku kene pergi bukan musim hujan baru best.

Malam tu abang asyik mimpi fish je. Alahai.

Gambar di bawah boleh menceritakan apa yang aku tak reti nak cerita. Mungkinlah! So, layan.





Dari AKU

Thursday, November 1, 2012

Jerjak orang Rawa

Lama tak menulis kat sini. Bizilah kengkawan. Banyak sangat benda nak setel. Kat umah lagi. Kat opis lagi. Anyway aku enjoy dengan apa yang ade sekarang. Alhamdulillah.

Actually aku nak bercerita kisah anak buah aku Emillyn. Kisahnya, ayah si Emillyn ni keturunan Rawa. Dari Gopeng, Perak. Mereka-mereka yang berketurunan rawa ni taulah pasal ni kot. Pada yang tak tahu, meh aku cerita serba sikit pasal ni. Orang Rawa ada adat yang mana kanak-kanak yang berumur 1 tahun ke atas mesti buat jerjak. Dah buat jerjak baru leh pijak tanah. Haa. Gitu!!

Masa Rayyan buat aku tak tengok. Tapi kali ni saja je mengedik ikut dieorang balik Gopeng nak tengok macam mana, bagaimana, dan yang paling utama saja nak berjalan sebab dah berhari-hari duduk umah.

Seperti yang dijanjikan, we all pergi hari Ahad. Kuar punya awal. Lepas subuh jer dah gerak. Lama tak jalan awal-awal pagi macam tu. Pukul 8.30.dah sampai Gopeng. Layan nasi lemak dulu then baru gerak pergi umah moyang Rayyan. Sedap weih nasi lemaknya. Lama tak makan nasi lemak sedap macam tu. Sampai je umah, semua persiapan dah ada. Aku nampak ada macam-macam jenis bunge then letak atas kain kuning. Ade limau. Mase ni Emillyn dah siap dipakaikan baju serba kuning. Wajib pakai baju kuning yang kununnya mereka berasal dari kalangan Raja Rawa. Kelas nok!

Pendekkan cerita sepanjang proses jerjak, Emillyn nangis non stop. Dah agak dah pun. Pong pang pong pang, pukul 1 kiteorang cabut balik. Serprise., masuk je tol omak kau, jem tak ingat. Dan kalau korang nak tahu aku sampai umah pukul 9.30 malam. 8-9 jam. Ha tu lah, balik lagi masa orang sebuk nak balik dari kampong lepas cuti hari raya haji.

Ok. Sekian. Teruskan melayan gambar-gambar dibawah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..