Friday, October 19, 2012

Bosan

Salam Jumaat.

Tadi belek-belek kaizenHR, banyaknya cuti aku lagi. Ada lagi dalam 8.5 hari. Ikutkan aku boleh carry semua. Ok gak kalau nak angkut ke tahun depan sebab tahun depan nak pergi cuti-cuti Malaysia. Dah confirm dua tempat. Tak jauh mana pun tapi bolehlah untuk geli-gelikan jiwa, rehatkan minda. Dalam Malaysia lagi. Tapi, aku macam nak amik cuti dalam 2 hari lah.

Ada lagi 2 bulan nak masuk tahun baru. Cepatnyelah masa berlalu. Tapi abaikan cerita azam baru, yang lebih teruja aku dan rakan-rakan nan senja ada plan nak jenjalan. Harap-harap menjadi lah. Rasanya dah lama tak jumpe budak-budak nih. Even dekat tapi dek kerana komitmen kononnya dan masalah-masalah kecik yang tak dapat nak elak, datingnya selalu terbatal. 

Aku menulis sementara menunggu jam 10 sebenarnya. Ada meeting. Hah. Malasnya lah. Dan doakan jugak aku tak kene pergi training nextweek. Gila lama training tu. 3 minggu beb. Pengsan...!!!



Dari AKU,

Monday, October 15, 2012

Trauma malam Jumaat

TRAUMA.

Kejadian berlaku malam Jumaat, masa tu aku dah lepak depan tv tengok semi final bola antara Selangor dengan Kelantan. Rasanya adalah 15 minit baru start. Kat meja makan Alin, Cipong, Alang, Eca dengan Adik tengah dinner.

Qaiser tengah tidur dalam bilik. Tiba-tiba je die nangis. Macam biasa alang terus ke bilik. Tak sampai 5 minit aku nampak suasana kelam kabut. Aku belari masuk bilik. Qaiser dah lemah. Die menangis tapi suara macam keluar tak keluar. Aku tengok alang dah menangis. Aku amik Qaiser. Aku tanya kenapa? Takde jawapan.

Masa Qaiser kat aku, Ya Allah, anak ni dah lembik. Die dah berhenti menangis. Tapi, mata die tak berkelip. Takde respon. Masa ni semua orang dah berhenti makan. Suasana memang panik tak ingatlah. Aku dah jerit, suruh dieorg bawak pergi klinik cepat-cepat. 

Dari klinik,doktar refer ke hospital. Dekat hospital, die muntah. 

Dipendekkan cerita, pukul 2 pagi baru dieorang balik. Dan alhamdulillah dia ok. Yang pasti doktor saspek ade binatang yang gigit die. Sebab ada kesan gigit dekat belakang badan. Kesian Qaiser, sakit sangat sampai lembik, takde respon.

Apepun syukur alhamdulillah, Qaiser dah sehat. Risau tak ingat masa tu. Nak menangis pun ada. Kekalahan Selangor malam tu takda kesan banding dengan kerisauan dan kelegeaan bila tahu Qaiser tak apa-apa. Tak pernah we all gelabah macam nih. 

Sayang Qaiser!!!


Thursday, October 11, 2012

Bosan dan aku meroyan

Kisah kali ni  lebih pada kisah aku tengah keboringan. Aku tengah training. Traning Technology Transfer katanya. Tah apa yang aku belajar pun aku tak tahu. Aku benci programming. Aku benci scripting. Maapkan aku kerana dah membazirkan duit management untuk benda yang aku tak paham.

So, bile aku tak paham, aku akan merayau ke fesbok dan seterusnya aku meloncat ke blog. Aku tengok je new feed kat fesbok aku. Aku perati satu persatu sebab kalau time kerja, aku jarang ade peluang nak korek-korek apa yang bes, apa yang tak bes. 

Ok fine. Aku jumpe macam-macam. Dari orang berniaga ke orang yang meroyan. Sikit-sikit meroyan okey lah. Tapi kalau dah meroyan sampai masuk ke dalam spenda, dalam bilik tidor, puih aku menyampah. Kesian fesbok tu wei. Jadi tempat korang luah masalah. Pastu aku perati lagi - kawan-kawan dalam fren list tu suke nak komen untuk status-status meroyan nih. Bukan apa. Saja seronok-seronok nak menyebuk. Pleaselah!!!Tak kesian ke kat laki korang. Kat family korang. Perang kat rumah dah lah. Jangan bagi satu dunia tahu.

Ok fine - untuk kali kedua. Kang mesti ada yang kate, fesbok aku. Aku punye sukelah nak tulis apa. Memang lah fesbok kau. Tapi orang lain gelakkan kau ade ko tau. Orang lain jadikan kau bahan gosip ada kau tau. Orang tu mungkin jugak aku. Hahahahhaha. Nasib lah. 

Lagi satu- nak bercinta pun nak buat status selang 10 minit. Please lah gunekan ruangan message. Nak geli-geli tak payah nak tunjukkan satu dunia.

Ok. Kite dah besar. Tahu bezakan mana yang patut share, mane yang tak patut. Kalau budak-budak baru nak baligh tu buat macam tu aku boleh terima lagi. Tapi bukan mak budak, bukan bapak budak. Sekadar memberi nasihat pada keluarga, kawan-kawan juga peringatan untuk aku jugak. So, sorry kalau aku cakap tak betol dan sebagainya. Jangan sentap okey.

Ok. Training nak sambung balik. 

p/s: Aku pun tengah meroyan dekat goblog sekarang nih. Hahaha

Dari AKU,

Tuesday, October 9, 2012

AKtiviti buang lemak : Pindah rumah

Aktiviti minggu ni agak beronok-ronok sedikit. Suke sangat sebab boleh buang lemak tepu yang ada kat badan aku nih. Adik aku pindah rumah. Rumah yang dia sewa sekarang dah ada buyer. Tak pindah jauh pun. Lagi dekat adalah. Dekat Equine tu jer. 

Dah penat-penat buang lemak, perot rasa lapar. Hah, amik kau. We all belasah nasi beriayani gam. Memang sedap sehingga menjilat jari. Aku tanye Firul beli kat ner. Nanti boleh repeat lagi. Rupenye, tak jauh mane pun. At the corner dekat area umah jugak. Huh. Dah makan. Tersadai kepenatan.

Rumah baru alin nih, overal pada aku sangat besar. Rumah dulu-dulu design memang besar lah. Macam standet rumah teres dah even tu umah apartment. Ye ke apartment? Aku pun tak sure. Tapi besar. Ada 3 bilik. Ada 2 bilik air. Ada bilik stor. Dapur luas. So, aku dah berangan nak beli rumah. Dapat rumah macam ni pun jadilah. 

Hah. Apa lagi? Dah abis dah....


Friday, October 5, 2012

Dunia dan cabaran

Dunia dan cabaran memang tak dapat nak dipisahkan. Macam isi dengan kuku. Nak tak nak kena hadapkan jugak. Jom kita berpikir sikit - bepikir diluar dari kotak. Agak-agak macam mana cabaran di alam yang kekal? Percayalah tak kalau aku cakap perjalanan kita kat dunia kekal ni tidak sesukar perjalanan kat dunia sementara. Sebab Allah janjikan sesuatu yang indah untuk umatnya.

Yang menjadi kecut perotnya adalah perjalanan menuju ke alam kekal ni. Kesalahan kite akan dihitung biarpun sebesar zarah. Kite akan dihukum dengan secukup-cukupnya. Dah bersedia ke? Jujurnya aku belom bersedia. Ya Allah, ampunkan aku. Bantulah aku - sekurang-kurangnya aku tak buat dosa-dosa besar yang kau benci.



Adeh. Inilah bahana kalau tulis blog hari Jemaat. Keinsafan menusuk ke sanubari. 

Dari AKU,

Wednesday, October 3, 2012

Sholin dah Setahun, Firul dah 32 tahun

Peringatan : aku tulis entry ni hari Isnin hari tu. Tapi tak sempat aku nak abiskan celoteh, kene buat bende lain la pulak . So, tak payah nak terkejut sangat kalau baca para yang seterusnya. Ada paham?

Salam Monday bulus-bulus,

Bulus kan hari nih? Tak ke? Tak yah nak kelentonglah. Aku plak memang wajib bulus tiap hari Isnin. Memang kene wajib. Tak bulus pun, aku buluskan.

Ok. Merujuk kepada tajuk diatas (feel baru lepas buat surat rasmi untuk orang gomen ni..), sholin aka Emillyn Ar Ramadhani anak dara kedua adik aku dah pun setahun. Dan papa kepada sholin pulak dah pun selamat berumur 32 tahun. Happy besday uols berdua. Buat adik sholin, cepat-cepat jalan. Praktis make perfect. Lambat sikit pun takpe.

So, malam Sabtu haritu adalah buat makan-makan sikit untuk internal family. Tak jemput sapa-sapa pun sebab tak larat nak arrange. So, we all decide buat bbq je. Ada kambing, ada ayam, ada kerang, ada ikan keli. Serius meriah. Serius memasing kuat melantak. Janji habis. Kek lak terdauble beli. Konon nak serpise kan sholin and firul. Sekali firul surprise untuk anak dia. Terpaksa habiskan 2 kek malam tu. Sedekah sikit kat jiran sebelah Janji tak membazir.

Lagi satu, aku sebenarnye termalu sendiri plak bila dapat tahu member lama si Anip baca blog aku. Wei Anip, aku malu sebenarnya. Tah ape aku meroyan kat sini. Gelihati ko baca ye anip. Ko jangan nak sedapkan hati kata aku karang sedap nip. Sebenarnya kau tengah bosan kat obersea tu. Hahaha. Apa pun aku hargai dengan sepenuh hati sebab sudi baca.

Ok dah siap. Lain kali free aku merapu lagi. Layan gambar ye jika sudi.







Dari AKU,


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..