Saturday, July 25, 2009

Transformez MJ..hehe

Salam..




Da masuk 2 minggu lebih jugak Micheal Jackson (MJ) ni kembali pada penciptanye..mcm2 kontroversi, mcm2 cerita yg kuar..

antara kes kontroversi pasal die nih..?

1. kes budak kena kanser tu
2. kes cabul
3. ada pasal perbicaraan
4. pasal pangai pelik dia
5. pasal rumah dia, famili dia etc

tp lebih menarik minat aku ialah kisah die memeluk islam tu..!! uh..harap2 betol laa..kalau betol why not kite sedekah kan Al-Fatihah kat MJ atau name islamnye 'MIKAEL'..

Antara info yang aku google :

"Semalam, sebuah akhbar di Amerika Syarikat melaporkan penyanyi lagu Beat It akhirnya sudah memeluk Islam di kediaman seorang rakannya di Los Angeles, pada minggu ini. Laporan itu berkata, upacara itu berlangsung di kediaman pemuzik album Thriller, Steve Porcaro dan disaksikan beberapa rakan seni lain termasuk pendakwah Yusof Islam atau Cat Stevens. Sebelum ini, Michael adalah bekas penganut mazhab Kristian Jehovah's Witness. Difahamkan, Michael, 50, mengucapkan dua kalimah syahadah di depan seorang imam yang dijemput ke upacara bersejarah itu. Michael kemudian bersetuju menggunakan nama Mikaeel, iaitu salah nama malaikat dalam agama Islam..

Sebelum ini, abang Michael iaitu Jermaine Friday, terlebih dulu memeluk Islam pada 1989 dan sejak itu penyanyi lagu Heal The World itu mula menunjukkan minat terhadap ajaran Islam.
Satu ketika, selepas Jermaine pulang dari Tanah Suci Makkah, dia menghadiahkan Michael beberapa buku tentang ajaran Islam dan pada saat itu Jermaine semakin yakin bahawa satu hari kelak, pintu hati Michael akan benar-benar terbuka untuk menjadi seorang muslim."



Friday, July 24, 2009

KAKTUS...!!

Salam..

saje nak share kaktus yg ade dlm simpanan aku...!! ade gak yg da mati...bukan senang nak jage kaktus nih...fakta yang aku tau pasal kaktus..

1. jgn siram hari2..seminggu sekali da cukup...!!
2. kaktus leh idup dlm ape jua cuace..
3. kaktus menyimpan air lame dlm diri die, tu pasal tak yah siram selalu..!!


ni kaktus yang baru dapat..rizal kasi..muahaaaa


koleksi lame yang aku beli mase aku g cameron tahun lepas...ade 2 pokok da kembali ke rahmatullah...sedih siut...!!


my feveret kaktus...makin mengebu die..


yang ni maksu kasi 2 tahun lepas..tak besar2..jenuh nak tunggu..
pokok sampingan yg belakang tu..rizal gak kasi..da 2 tahun aku jage..heee
msih idup kan..



kat sini laa kaktus aku bersemadi...!!


Back To Work!!

Salam..

Dua hari aku tak pergi keje..hari rabu tu aku mc, hari kamis lak, aku cuti suke2 ati..kebetulan bos takde..budak2 opis laa inform..haa, elok laa..aku pun rase lemau sangat2 badan ni ha..masukopis pagi ni, rase semcm jer..malas tak yah citer laa...busan, mmg ari2 busan..

Nape aku mc..?
Dari minggu lepas aku sakit2 badan...kalau da sakit2 badan ni, mula laa rase mcm2..rase nak deman ade..senang citer..sume rase ader la...so, baik g jumpe dokter..lagipun lame tak mc nih..!!

Mule2 masuk tadi, bende pertama aku bukak email aku..sekali bukak ade 67 new email..ni sah2 dari facebook nih.. kadang2 mmg rimas gak nak delete..yang takde kene mengene pun leh di antarnyer...redha je laaa...!!

Ape aku buat 2 ari nih...? biar aaa rahsie..rahsie yg bisa meruntun jiwe bile aku bercerita kat sini...!!! huh...

Tuesday, July 21, 2009

DEMAN SANE SINI...!!

DEMAN..Satu jenis penyakit yang agak menganggu ketika ini. Dan aku pun baru baik dari deman. Sekarang ni musim jerebu kan. Nampak macam cantek jer - ala2 kabus gitu..!! Tapi, cantek apenye. Kalau dari jerebu ni, korang leh dapat penyakit.!!

Semalam, mase aku sembang2 ngan zai, die ade citer. Dekat rancangan MERISIK KABAR - katanyer adalah sorang caller tu call bagitau simpton-simpton penyakit barah. Antara yang aku ingat :


- selalu deman, rase nak deman..
- ade lebam2 kat badan..
( banyak la sebenarnya. Tapi aku sudah lupa lah )


So, pade zaman wabak ni, baik korang berjage2..!! Banyakkan minum air masak. Pastikan air tu masak secukupnyer..heee..

Bercakap pasal deman ni, ada member tu dah deman. Teruk jugak aku tengok. Suare pun dah lain. Pastu, ade nampak kurus seket. Nak tahu sebab ape? Inilah dia penangan mendaki kat Brincang, Cameron..


Ape-apa pun kepuasan tu yang penting. Betol tak Abe Rizal? Anyway, tq coz tapaukan org kaktus yer. Aku memang pengemar kaktus. Dah banyak dah pun koleksi kat umah. Mase die kat sane sempat jugak die antar mms kat aku. Meh kita layan gambau die.

Sorry ye cik abang. Orang promote awak kat sini..Hehehee..Tak kisahkan....


DEMAN SKRG..!! - korang nilai sendiri...hehee. Ini result game hari tu. Ini kire deman gak nih. Deman bola-bola api.

Monday, July 20, 2009

Kenape 3 GOL jer..? MU pening ke..?

Pagi2 senin nih, tibe2 teringat lak game MAS lawan ngan MU..mase tu aku ade kat SK..! tau ade friendly game, tp mcm takde napsu nak tgk..sebabnyer..

1. aku tak minat MU..tp nape Owen join club nih..!! aku suke dier.....
2. malas nak tgk MAS ni dikude2kan..tak sanggup nak kutuk player sendiri...hee
3. ade plan nak g tempat lain mase tu..heee

tp, korang jgn tak tau, aku ni antu bola..mane tahan tak tengok..tak tau la nak ckp pasal game nih...nampak macam MU main tak sungguh2 pun..ala2 konon, MAS ni leh diayam2kan laa..tp tu laa..sekali MAS main sungguh2..tak pasal AMRI YAHYA sumbat 2 gol.. ( pas nih, name ko dijulang2 laa..glemer tanjung karang beb..)

bangge ke aku..? seronok ke aku..? aper2 hal kene bangge gak..bukan senang nak lawan ngan kelab yg kuat nih..antara yang kuat tu..tp biase ler..org2 kite nih..sok sek kat belakang..

" ala..MU main pun cam takde semangat jer..."
" cube die main sungguh2..takde nye laa amri tu leh sumbatkan gol.."
bla..bla..itu laa org kite...

-MU tak main betol2 pun...-
Boleh jadikan tu sebagai alasan ke korang...? pade aku, takde maknenyer..tak kisah laa ko lawan team ayam ker..team cap sardin ker..jgn pdang rendah..!! aper2 pun tahniah MALAYSIA....

tp kelakar lak tgk stadium kaler merah jer petang tu..yulkssssssssssssss....!!! heeee...so, sok MAS akan jumpe ngan MU..aku bet, mesti MU main sungguh2..!!! tgk je laa paper ari nih..PASTI BERBEZA...alahaiiiii...





Friday, July 17, 2009

Tamak Nak Mampus...!!

salam...

Aper2 hal bg salam dulu..ari ni n semlm ati betol2 panas..kalau org mude laa, da lame merase penampar..tapi tak per..kat dunia ni korang lepas laa..kat akhirat..mampus laa korang, tak menjadi laa ape yg korang rancangkan hendaknyer...

Manusia hipokrit lagi ampeh..!! tahun ni nekad laa..mmg aku tak jejak laa kat sane..no more..!! mmg tak leh nak tgk muke masing2...!

Yang paling sakit ati...aku gagal nak pertahankan..yer2 da kasi semangat gaban..tp kalau pihak tu tak hargai nak buat cam maner....arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

g mam*** sume sedare mare tak gune...!!!


Tuesday, July 14, 2009

Hepi Besday to En. Ali Hanafiah

Salam...
Mase aku merepek nih, aku tgh rehat, baru pas mkn tghari...jap lagi pas lunch, kene sambung meeting balik nih...aku dah rase pas ni aku mesti byk keje nak kene setelkan...waaaaaaaaaaaaaa.....tak dpt nak ronggeng seperti biase..!!

Anyway, aku nak share ngan korang...

14 JULY 2009
Hari ni besday ayahanda ku yg tercinte..da 55 tahun da umur die tahun nih...wish aku..moge die panjang umur, di permudahkan segala perjalanan hidup, diberikan kesihatan berpanjangan dan murahkan rezekinya...

AMIN....

mak ngan ayah kat OLDTOWN white coffee..!

Thursday, July 9, 2009

Bosan....!!! Feel Like C****...!!!!!!!

Bangun pagi je da terpikir nak mc laa...nak cuti laa..mmg malas sgt nak g keje..ati mcm sakit..tp malas nak layan..di layan kang aku lak giler..!! gagah kan gak bgn..panaskan nasi..buat sambal ayam..tapau g opis..!!!

Otw nak g keje..rase beban je kepale..nape nih..ati rase tak sedap..sebab ade byk keje kat opis ke..sebab aku period ke..sebab mlm tadi ke..ish..setan2 gondol abah atuk nenek iblis..can u please stay awy from me..speking jerman da nih...huhhh!!

Sebagai manusia aku ade pilihan kan...

- sebelum aku pergi jauh..sebelum aku sayang...mudah tuk aku lupe kan semuanye...lantak pi laa..org utara kate...
- tapi bile da sayang..trime seadanyer...time tu lak baru buat perangai..ni yg jadi tak mudah...

lari dari masalah..?
Bkn nye leh setel prob pun...face it laa jugak..mak kate setiap masalah ade jln penyelesaiannn..kalau biarkan diri duk dlm prob tu..sampai bile laa ati tak tenang...setel pelan2 pun da kire ok aper..

Ermm...cube jadi yg terbaik as i can..tp sape laa aku nak menilai diri sendri...aku malas nak mintak perasaan BOSAN atau BENCI..sebab aku tak suke..sampai sudah aku la tak suke nanti..mcm perasaan aku kat sorg tu...nak kikis susah tp makin menebal laa plak...PARAH!!

Monday, July 6, 2009

WEEKEND ARITU...

salam to all..

mase ni otak da jem, time lunch, curi mase mengarang jap..td pagi, sampai je opis, aku dah nampak atas meja ade memo dr bos.." tlg scan kat office sebelah, 300 dpi..then email aku..RAIS "..td mase masuk, suke je tgk bilik die gelap..sekali ade pesanan penaje daa..da setel, bukak lak email, ade lagi pesanan die...create mdb..load data n bla bla...make sure siap ari nih...uh tegas tol arahan die..

so, actually aku nak cite pasal ape aku da buat weekend ari tu..

PERIOD PAIN..
sabtu, bangun pagi tu..da rase sakit sgt perot..even mlm tadi mase kuar ngan rizal pun da rase..aduhai..sakit sgt..tp aku tahan..tahan mood pun ye gak!! jap die ok..jap die tak ok..aku mmg payah nak telan ubat..paling kuat pun aku bubuh tiger balm jerk...

da rase ok sket, aku gagahkan bgn..jemur kain, kemas umah...around kul 5 gak aku balik SK..sebelum balik aku da caling2 mak.." mak, teringin laa nak mkn doyan ngan pulut.."..nanti kite cari..yahoooo...

FRUIT SEASON..
sampai2 je nampak merriahnye buah longan mak aku..mmg da masak sgt2..tp aku tak bape gemar buah nih..nape tah..buah ni ala2 buah mate kucing gak..nak doyan gak...!!

so, dkt kul 6 lebih gak baru mak free..alin ngan firul pun mengekor g beli doyan..sekali citer2 ngan org jual tu..urang kampuang awak pulo..alah dapek murah...hehehehe..org minang da..

so, tgk cantek2 je doyan nye..kemain meriah lagi mak sembang ngan org kampung...bodek nye bodek dpat laa sebijik doyan free..beli 3 kilo manggis only for rm10..heheheh

so, balik tu mmg gile nak mkn..tp kene kontrol gak..satu tgh period..satu mulot ade ulser..kate org buat rase je laa dulu..yg penting aku nak mkn doyan tu ngan pulut..mmg mengidam sangat..masak je pulut, terus aku sapu..sedar tak sedar sebijik gak aku bedal...hah amik..mlm tu panas..tgh2 mlm bantai mandi..baru leh tido...heee

AHAD TU...
pagi tu bgn lambat gak..bangun2 tgk da ade nasi lemak, kuih muih...basuh muke, gusuk gg..terus minum pagi..aku, alin n alang je mase tu..firul ngan adik membute lagi..da kul 10 tgk mak tgh siap2..lupe lak mak n ayah ade kenduri kat bawah tu..

kul 3 aku da balik s.alam da..ptg tu ade dating..sampai s.alam mandi lagi..kul 5 lebih gak baru rizal sampai..masuk2 tanye aku nak g mana..? tah tak tau..aku jwab..ingat die ade plan ke..

" g pyramid nak..?"

aku angguk ajerk..lagipun mmg takde idea langsung dlm kepale pun...so, dlm pusing2 tu jumpe laa mcm2 ragam..pusing2 cari padini tak jumpe2..padehal da tgk directory..aku pun lame da tak g sini..


aku kalau period nih..pusing2 sket, jln2 sket je aku mudah sakit kepale..aduhai, die mmg da denyut2 da..tp control macho lagi..da jumpe padini, da tak rase da..pusing2 dlm tu, takde yg menarik..bujal je jumpe suar die..sekali try, die berkenan sudah...hehhee..70% tu...rembat aje ler...

balik tu singgah drive thru donkin donut..beli set..mkn depan umah..sampai je umah, tukar baju..bukak tudung, buh tiger balm..pergh lege kepaler..mintak maap ye abe bujal..time period den mmg cam nih..sakit kepale la..sakit badan laa..segale2nye laa...

Friday, July 3, 2009

BAGAN LALANG - Part 2

Ahad ( 28 JUN 2009 )

seperti yang dijanjikan..pas zohor kiteorg g Bagan Lalang...tp sebelum g sane, singgah lu JUSCO..ade org tu nak shopping..amboi..2 helai kat Reject Shop...2 helai kat Padini.."kate nak g Penang.." katenyer..hehehee

sedar tak sedar da kul 4 lebih...lambat da nih..dlm hati da terpikir..kompem tak dpt tgk matahari terbenam ni..hehehe...tapi tgk cuace, mendung laa..jln punye jln..sampai lebih kurang kul 6.55 petang..matahari mmg takde petang tu..

huh...frust..2 kali g tapi tak dpt gak tgk sunset..takde rezeki..next time..so, misi utama, g mkn kat Senandung Malam ler...yeee haaaaaaaaa...

seperti biase bang..


-pepahat ( da jadi feveret lak..sedap..)
-kailan ikan masin
-udang masak tepung
-sotong masak tepung
-pari bakar
-nasi 2
-fresh oren
-teh tarik

eee..ade org tu mintak nasi tambah...heheee..dlm kul 9 lebih gerak balik..sampai umah dlm kul 11..fuh penuh perut dek mkn...ade gambo tapi tak upload lagi..nanti ler..tak sempat..buat karangan dulu...chaw cin chau..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..