Monday, March 29, 2010

Meraih HIKMAH di setiap KEJADIAN...!


Di mana pun dan sampai bila2 pun, kita harus selalu mengingat Allah. Sehingga apapun yang terjadi, kita tetap berada dalam "lingkaran-Nya". Semoga Allah menjadikan kita orang-orang yang mampu mengambil hikmah dari setiap peristiwa. Dan, semoga pula kita selalu siap menghadapi apa pun yang akan terjadi.

Saudaraku, orang yang beruntung adalah orang yang selalu bergerak dan selalu berusaha untuk lebih baik. Saya ingin mengingatkan kembali sebuah hadis dari Rasulullah SAW tentang waktu. Kalau hari ini lebih baik dari hari kemarin, maka kita beruntung. Tapi kalau hari ini sama dengan kemarin, kita rugi. Kenapa? Masalah yang kita hadapi bergerak terus setiap hari. Kalau kualitas amal kita sama, berarti kita sudah kalah kemampuan. Apalagi kalau hari ini lebih jelek dari hari kemarin, pasti celaka. Yang namanya urusan, masalah, atau persoalan akan terus bergerak dan tidak bisa dihentikan. Pilihan kita hanya satu, yaitu bergerak lebih cepat dari masalah yang akan kita hadapi.

Karena itu, kita jangan takut dengan masalah yang akan menghadang. Yang harus kita takuti adalah kurangnya percepatan kita dalam menghadapinya. Ada sebuah perumpamaan tentang ujian di sekolah. Kenapa soal ujiannya sama, tapi hasilnya berbeda? Ada yang lulus, tapi ada pula yang gagal. Ada lulus pas cemerlang, ada pula yang lulus dengan memuaskan. Yang membedakannya adalah kemampuan setiap peserta ujian dalam menyelesaikan soal. Yang akan menikmati ujian adalah yang jadwal belajar dan berlatihnya lebih banyak. Akibatnya menjelang ujian lebih senang, ketika ujian ia menikmati, dan setelah ujian ia dipuji. Beda dengan yang jarrang belajar dan jarang berlatih, sebelum ujian tegang, ketika ujian bingung, dan setelah ujian terpermalukan.

Ujian apa pun yang menimpa, kalau kita memiliki kesiapan ilmu dan mental, insya Allah ujian itu hanya akan mendatangkan nilai tambah dan kemuliaan diri.

Allah adalah Dzat Yang Maha Memberi Derita dan Allah pun Maha Memberi Manfaat. Dalam sebuah keterangan diungkapkan, "Jika Allah menyentuhkan (bukan menimpakan) mudharat, maka tidak ada satu pun yang bisa menolaknya; dan jika Allah memberikan satu kebaikan, maka tidak ada yang bisa menghalanginya, kecuali Dia sendiri".

Saudaraku, kita harus sadar bahwa tidak ada satu pun kejadian yang luput dari genggaman Allah SWT. Semuanya, total terjadi karena izin Allah SWT. Setiap kejadian, entah baik atu buruk, terjadi karena izin Allah. Karenanya, kita jangan sekadar mencari izin Allah, tapi kita harus mencari redha Allah.

Begitupun dengan jatuhnya pesawat Lion Air di Solo pada 30 November 2004 lalu. Peristiwa itu terjadi karena izin Allah. Allah sudah mengatur settingannya; cuaca buruk, hujan lebat, siapa yang duduk di depan, siapa pula yang duduk dibelakang, siapa yang akan selamat, siapa pula yang akan meninggal.

Semuanya ada dalam skenario Allah SWT, dan tidak akan tertukar. Ada kasus yang tiketnya tertinggal, dia kecewa. Sebabnya Allah belum menghendaki ia meninggal. Ada pula yang waiting list, ia gembira mendapatkan tiket. Padahal saat mendarat itulah dia akan meninggal. Semuanya ada dalam genggaman Allah. "Tiap-tiap umat mempunyai ajal. Apabila telah datang ajal mereka, maka mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak (pula) mendahulukan(nya)" (QS Yunus: 49).

Apa hikmahnya bagi kita? Kala kita melihat musibah tersebut, maka keyakinan yang penuh kepada Allah harus kita dapatkan. Jangan sampai, ketika membahas musibah, kita hanya bisa menyalahkan, mencari sebab, tanpa melihat hikmah yang terjadi di belakangnya. Itu bab lain, tapi bab keyakinan kepada Allah mutlak harus kita dapatkan. Jangan biarkan setiap kejadian lolos begitu saja. Kita harus menjadikan setiap kejadian bernilai tambah.

Hikmah lainnya, di manapun dan kapan pun, kita harus selalu mengingat Allah. Sehingga apapun yang terjadi, kita tetap berada dalam "lingkaran" Allah. Tatkala kita naik pesawat misalnya, jadikan ia sebagai ladang ibadah, dengan selalu berzikir, bertafakur, dan sepenuhnya berlindung kepada Allah. Wallahu a'lam bish-shawab

p/s : bukan aku yang karang..sekadar berkongsi

Friday, March 26, 2010

Thanks FRIENDs


Sekadar berkongsi...

Thanks my fren..ZAINI BT HAMZAH..
buat yang tumpang komen...sape lagi kalau bukan cik Maizon..
tq jugak..heee


Lagi2 persoalan...sile jawaB!!

p/s : pada yang rabun..jangan cube nak bace..kang bertambah rabun...huhuuuuu

Thursday, March 25, 2010

Rahsia ALLAH


“tuhan bukan ada untuk orang-orang yang taat saja... cinta saja tidak cukup, bukan itu dasar menikah dalam islam.. pernikahan itu ibadah.. dan...jodoh itu rahsia Allah”



Aku bukannya aper. Aku rasa, aku dah naik rimas lah ngan soalan yang berbunyik seperti
"Bile nak kawen?"..
Pastu yang tanya tu orang yang same je pulak!!..
Motif?
Takde bende lain ke nak tanyer?
Mungkin laa kot...
Kalau lah aku ade jawapan untuk semua soalan ko tuh...
Aku gerenti kau akan dapat jawpan yang memuaskan hati..

Tak pun, boleh tak aku tanya kat die..
Kau bile nak mati?..
Macam kejam pulak..hahaha

Aper2 pun itu semua RAHSIA ALLAH..
Dia yang lebih mengetahui..
Mintak kat dia agar kite sentiasa mengecapi kebahgiaan dan diredhainye..
AMIN..

p/s : ini bukan post meroyan sebab aku tak kawin lagi dan aku tak pernah rase status aku sekarang sebagai satu bebanan yang perlu aku pikir setiap hari. Aku cume mengharap aku akan dapat kebaikan yang lebih berlipat ganda. InsyaAllah. Doakan saja.

Wednesday, March 24, 2010

LONTONG KLANG


Tibe-tibe rasa nak makan lontong..
Malam nanti nak pergilah..

" Nak mkn lontong klang la wak.."

" Bole je, nanti malam pas main orang pergi sana..!"

Monday, March 22, 2010

Too TIRED...


Lama tak menghempas pulas..
Lama tak perah otak..
ASYIK buat...
Aksi goyang kaki dan selang panggung jerk..
Sekali ade job...amik ko..
Ni la penangannyer...

Aper2 pun..
ALHAMDULILLAH...aku dah setelkan before dateline....
Yehaaaaaaaa...

Sunday, March 14, 2010

Pukul 1 PAGI..!


Jarum jam kat dinding tu dah memekak. Sekali toleh, dah pukul 1 pagi. Ish, tak mengantuk lagi la. Mase ni aku baru lepas tidurkan Rayyan. Mak cerita, lately ni Rayyan tak mau diletak kalau die dah bangun. Mesti die merengek mintak di ambil. Nak tidor pun kene dodoikan. Alahai, manje nye laa...

Malam2 macam ni, bila aku tak boleh tidur, macam2 yang aku pikirkan. Yang positif, yang negatif dan yang sedang2 saje pun aku pikirkan. Hah, Bosan laa pulak..

Penunggu Gunung Raya
Layan tak citer nih? Haa..kalau aku dah tanye, maknenyer aku dah addict ngan drama nih. Menarik dan agak menyeramkan..!! Memang tak berani lah nak layan sorang2. Harus berteman. Aku tak sanggup andai ada insan lain yang menemaniku...Oh, tak sanggup..

My Baby - WPJ 6564
Alahai cian boipren aku sorang nih. Tayar da botak. Maknanya, aku kena spend some money to buy new tayaaaa. Takde sape2 ke nak sedekah kan duit ke, tayar free ke atau ape2 yang seangkatan dengan nya.

Cuti-cuti Malaysia
Tergiang2 pulak cakap dia.
"wak, tak nak g cuti2 ke? Lama dah kita tak gi mana2..!"
"Nak g mana?"
"Langkawi..?"
Alah, cari tempat lain lah. Malas la nak gi tempat yang dah pergi. Apa kata kita gi Pulau Tioman ke? Pulau Perhentian ke? Paris ke? Istanbul ke? Atau korang ada cadangan?

Ah sudah lah merepek merapu di pagi2 buta ni. Mari lah tidor. Besnya kalau dapat tidor ngan nyenyaknya seperti si manja di bawah ini kan..!

Wednesday, March 10, 2010

Rindu DIA..

Sekadar renungan:

Bila engkau memandang segalanya dari TuhanMu,
yang menciptakan segalanya,
yang menimpakan ujian,
yang menjadikan sakit hatimu,
yang membuatkan keinginanmu terhalang,
serta menyusahkan hidupmu,
pasti akan damailah hatimu,
kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia.

Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu,
retaknya hatimu,
tapi mungkin itulah yang DIA mahukan,
kerana DIA tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab denganNya.

p/s : Rayyan already one month today...
windu laa same die...da cucuk montot lum nih..?


Monday, March 8, 2010

Bile aku TAWAF..

Bila aku takde ape nak buat, aku cube la terjah2 blog mereka2 yang aku rajin nak baca..Tak pun, aku tinjau forum2 sambil tengok2 perangai artis2 yang tah ape2, jenis yang tak ingat dunia punye..!! Tak jugak boring aku hilang, aku mule merayap kat blog sendiri..Mulanya, malas sangat nak menulis apa2..

SABTU...
Bangun pun dah lambat..Nak kata malam tu meronggeng, tak jugak..Apetah lagi tertonggeng..Tengahari tu, sempat lagi pergi Nagoya belikan mak 2 pasang baju dan sepasang baju tok aku ler..

Malamnye sempat lagi layan sate Hj.Samuri kat Kajang..

"10 daging, 5 ayam.." ok siap..
Bile dah sampai..."Eh, nape 10 daging wak? Tadi orang kate 10 ayam ler"...Ah, lantak situ...


Soklan aku : Hj Samuri tu ade lagi ke tak???

AHAD..
Buat pertama kalinye aku merayap kat sini dengan jayanya..Aku berjaya tawaf semua tempat. Tawaf ke empat2 tingkat bangunan nih..


"Bleh tahan Ita ni berjalan..!!..kuat budak nih.." aku ckp dalam hati jerk...hehehe

Sekali tu...bleh plak tibe2 die ckp..

"Penat ke? Kite mmg kuat berjalan..Sian awak...!!"

Aik, die dengar ke suara hati batin ku..Ape2 pun terjawab jugak ape yang terbuku kat dada ni ha..ngeh ngeh..


MALAM TADI PUNYE CERITA :

Makcik garu sebelah umah cerita kat salah sorang housemate, kat umah die ade gangguan, siang2 buta pun die ade..Menenggek atas bumbung aksi feveret die..Adakah makcik ni berckp benar atau sengaja menakutkan kami atau sebaliknyer...

Friday, March 5, 2010

Bila aku BOSAN

Bile aku BOSAN, maka terhasil laa, rencana2 yang aku lupe nak berkongsi kat blog nih..Kalau nak diikutkan agak banyak rententan story mori maupun aktiviti sosial yang tercicir untuk aku selitkan kat ruangan pena yang berkhemah lagi bertauliah nih..

Antaranya...kalau tak silap bertarikh 20/02/2010 bersamaan hari Sabtu, aku telah keluar dari rumah menuju ke Sunway Pyramid...Hajat hati nak beli baju untuk si bujang kecik tu..Dan untuk pengetahuan korang, aku telah membeli 2 helai baju..Kiut tau..heeee...

Hari yang same..aku telah masuk pentas bowling yang telah lame aku tak ceburi...arghhh...tgk muke org sebelah confidential je nak ajak aku main..Tau laa terel..Fisrt baling, masuk longkang...akakakkakaka..bersunggguh2 siut aku gelak..Ingatkan terel sgt..Gelak pun agak2 laa, turn awak..! Alamak, cuak sudah mai..hehee..dengan gaya ala2 shalin zulkipli, aku baling..berdesuppp, die pergi..perghh..strikeeee...!!! Terkejut ye sayang...hahaahaha..

Tapi, akhirnye aku tewas kerana kesungguhan die main akibat tercabar ngan keterelan aku bermain..ngeh ngeh...aku tak puas hati..tambah lagi satu game..tak puas hati lagi..tambah lagi satu game..Masuk ni, dah 3 game dah..Tapi, aku terpakse akur, kalah jua akhirnye..tapi sipi2 je yer..beze 10 pin je..hahahaha

Rencana kedua bertarikh, 21/02/2010 - aku, bujal alang ngan cipong dan seluruh ahli keluarga telah pergi ke perkahwinan kakak eca. Dan petang tu melepak kat umah sambil menghirop udara segar bugar.

Petang tu, aku mengasah bakat memasak bubur kacang bersama durian diiringi dengan masak asam pedas ikan pari. Maka, malam itu, kami beramai2 dinner bubur dengan nasi. Pedas nak mampus asam pedas aku..hahaha..padan muke korang..!

Dalam kul 10 malam, aku iringi bujal pulang. Selepas lambai, flying2 kiss..nak kiss2 tak leh, mak pak adoo..ahahahaa..

Ish, aku da mule merepek tahap tah ape2 da nih..


( dijemput sume datang ke villa SEJUTA aku ni yer..)

Wednesday, March 3, 2010

Sekadar Memenuhi Permintaan SEMASA..

Minggu ni aku mmg bz sangat2..Tapi tahap ke'busy'an aku nih masih ditahap yang tidak membimbangkan di mana aku masih boleh menjenguk FB, melayan ym ngan kawan2..Lame aku tak update aper2 citer kat sini..By the way mmg takde citer yang menarik pun untuk dikongsi ngan pelawat2 tegar dan juga pada pelawat2 yang mencari modal untuk meroyan atau sebagainyer..

Ade rakan menegur "ko bila nak update belog ni? aku dok nekan2 link ko..sekali ada dkt lima nam kali aku click..x de pon lagik entry baru..hahahahhaha"

Tah la..tah angin kus2 mane yang datang atau masuk dlm badan aku ni pun aku tau tau..Rase malas, rase tension dan macam2 rase lagi laa..Pada pandangan mata ketiga aku, ni tanda2 nak period nih..jap aku jenguk kalendar..ha bulan lepas aku period 1hb..ni da bape hari bulan..???? lewat da nih..............oh tidak....!!!!

flash back..
Last week, aku lepak Sk ngan simanje buah hati pengarang jantung..sape lagi kalau bukan Firqan Ar Rayyan..da montel da muke die..mau taknye, asik nak gayut kat nenen mummy nye sajer..! Hari Ahad, jumpe buah hati lain pulak..ngeh ngeh..
(jelingan wan Ana untuk semua)


untuk semua, tak terlambat kot untuk aku ucapkan SALAM MAULIDUR RASUL.
buat baik berpada2, buat jahat jgn sekali..

p/s : last week aku deman,batuk n selsema..tapi mase aku timbang malam senin aritu kat TESCO, nape berat aku 52kg..? oh tidak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..