Sunday, November 25, 2012

Anak anak sekarang

Aku baru lepas selak-selak facebook. Selain dari cerita tentang isu-isu Palasten, aku disogokkan jugak dengan cerita-cerita klise. Kisah anak pandai main ipad, pandai main tab padahal baru je 2 tahun. Kisah anak pandai membaca seawal 3 tahun. Macam- macam kisahlah lagi. Mungkin dieorang nak share keseronokkan. Yelah, aku takde anak. Aku tak dapat nak feel macam mana kawan-kawan aku feel. Tapi yang aku kesahkan bila cara kau tulis tu macam anak ko sorang je macam tu.

Come on. Atau sleng mak aku. Kemonn la. Zaman sekarang ni pada aku takde pelik mana kalau kanak-kanak setahun 8 bulan dah mengenal a to z dengan cemerlang. Boleh membaca dan mengira. Seronokkan dapat anak bijak macam tu. Dan pasti keterujaan itu meleret ke fesbuk. Sikit- sikit takpe. Tapi kalau dah selang 10 minit nak cerita kehebatan yang semua budak zaman sekarang tau, itu agak memalukan.

Aku ada 3 orang anak buah. Yang sulung dah mahir mengunkan smart phone, ipad maupun tab. Pandai nak nak dail and call. Pandai nak pasang video sendiri. Pandai layan you tube. Pada pemerhatian aku, die agak cepat mengenal ikon. Die call orang pun based on gambar yang dia nampak. Dan die baru berumur 2 tahun masa tu.Tapi takde yang pelik sebab aku pernah nampak anak bos aku yang umur setahun lebih layan angy bird. Searhing her ownself.

Aku wish hope aku akan dapat anak-anak yang bijak satu hari nanti. Maafkan andai terover memberi pendapat. Lagipun fesbok dieorang kot. Sebuk je aku. Hehehe. Lagipun aku sekdar menghbiskan waktu bosan aku dipetang hari Ahad.



Sekadar berkongsi : Andai peranan dijunjung bagai lapik, berlicin daun dengan bertaut keyakinan diri, pasti yang sukar menjadi mudah. InsyaAllah

Dari AKU,

8 comments:

محمد رازيق said...

budak2 skang memang advance pija. mungkin faktor persekitaran juga. mana taknya, ipad, note2, s3.hehe

محمد رازيق said...

budak2 skang memang advance pija. mungkin faktor persekitaran juga. mana taknya, ipad, note2, s3.hehe

ctpayong said...

assalamualaikum wbt.

usah ipod or ipad ke segala bagai. tadika pon kakCT tak sampai. belajar di rumah dengan abah...sorry mak kakCT tulis pon tak pandai tapi berniaga bukan barang cikai.

alhamdulillah...kakCT pandai; pandai masak & kemas rumah.

Princess Nur said...

anak sedara akak pn camtu gak.. pandai jer scroll smartphone, tab bagai.. layan youtube tu biasa la..bdak2 zaman sekarang.. dah terdedah kepada benda2 gitu sejak kecik mmg le cepat belajar.. kan ;)

GADIS INI said...

bdk2 skg sume cerdik2 belaka...

4feet8 said...

hehe..ok lagi tu..yg kwn fesbuk yg baru kawin ni..duk tagla sesama sendiri kemana, buat apa, makan apa 'with'. geli, okey. taulah dah kahwin, duduk serumah, sepanjang masa tag tag.. skrg dah 2 tahun pon masih tag- tag. last2 hidekan je dia..

محمد رازيق said...

dtg sini lagi pija :)

kongsi apa saja said...

aku tak tau nak ckp adakah itu satu kepandaian atau satu malapetaka.. semua tu bergantung kepada bagaimana kita nak didik... yela.. mende tu semua alat.. bila dah pandai godek sana sini.. nti dah besar sikit mcm2 dah tau.. serba serbi.. kalau yang elok tu alhamdulillah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My Photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..