Monday, March 7, 2011

Jangan PERGI !

Salam hari Isnin.

Hari yang pada aku betol-betol tak bes langsung. Rasa boring yang amat sangat. Kang lebih-lebih cakap, orang kata aku tak besyukur pulak. So, layan sikit-sikit je sudah. Tadi baca blog kawan lama. Nak berhenti bergoblog katanya? Perkataan MUNGKIN pada tajuknya itu menandakan dia perlukan masa untuk membuat keputusan yang sebetolnya. Berhenti terus atau sebagainya.

Itu lah dunia blog. Macam-macam karenah nak kena hadap. Hanya dengan jari dan minda akal yang kadang kala waras, kadang-kadang tu 10% je menulis guna otak selebihnya nafsu. Ada masa kau amik tahu perkara yang kau tulis untuk tidak menyebabkan orang lain terasa hati misalnya. Lebih-lebih lagi kalau melibatkan keluarga sendiri. Macam aku - selalu pikir, tak semua orang suka apa kita tulis, apa kita cakap, apa pendapat kita dan apa macam sampah lagi kita nak goblogkan.

Tapi pada aku. Itu kau punya hak untuk menilai. Buruk dan baik aku terima ikot kepala hotak aku jugak lah kan.

Pada aku, berhenti dari dunia ini adalah perlu kalau itu memberikan yang terbaik buat diri sendiri dan juga keluarga. Tapi berhenti untuk orang yang tak sudah-sudah nak menyebuk untuk kepuasan diri sendiri, minta maaf banyak-banyak, aku tidak akan tunduk. Melalaklah kau macam mana pun, ada aku kisah.

Wahai kawan-kawan, jadikan lah blog sebagai satu medan yang sehat dan bukannya medan kau nak laga-lagakan orang. Sedangkan melagakan ayam pun berdosa, apatah lagi manusia. Tak baik tau! Aku pun dah pencen main laga ayam sebab aku dah jadi taukeh jual ayam laga. Itu citer masa aku darjah 4 ye.


-ehsan atok google-




Dari AKU,

17 comments:

ghost writer said...

ngeblog itu memang sangat baik tapi ada yang merosakannya.tapi kalau dari segi kritikan itu lebih bagus sebab ia cabaran tapi kalau soal sampai membawa mulut dan fitnah itu sangat kesal.

aku tahu sapa kawan pija itu sebab rasanya dia pun kawan aku juga..

sudah 3 hari balik.hihi

Mohamadazhan hjDesa said...

ramai yang salah guna blog sekarang, fitnah sana sini, laga orang,

semua tu akan dipertanggunjawab di akhirat.na'uzubillah

~ PIJA ~ said...

Ghost -> aku pasti sangat kau memang mengenalinya. Harap die tidak tewas dan teruskan menulis.

Mohdazhan -> alangkah bagus kalau kita selalu sedar yang kita semua akan dihitung segala-galanya di akhirat kelak.

Ujang9897 said...

dlm blog gado2 tu mcm bodoh jer rasa..=)

~ PIJA ~ said...

ujang -> tau tak pe...macam bengong je semua benda nak amik port..

::Budak Degil:: said...

lah..boleh gado2 pulak..huhu..

btw, kate duk shah alam xkan xtau ict kak...huhu..sek 7 la.. :)

OLick SyaSya said...

tah a..cm syaitan je pngai..

sbuk nk je hal owg laen..alasan nak suh berigt..pdhal jlz...mencik...

~ PIJA ~ said...

budak degil -> org tanye die laa duk shah alam kat mane? i-city dah 2 kali dah i pergi...hihii

eca -> kalau dah ade penyakit HATI, ini lah masalahnyer...

Iris Asli said...

kalau ikut sangat kepala sendiri, susah. ikut sgt kemahuan dan kehendak org lain, pun susah. apa2 hal, kena balance, ye tak? ;)

::Budak Degil:: said...

alalala kak..sory lah..salh tafsiran pulak..huhu..
sy duk sek19 je kak..akak area mane?...wah..seshah alam rupenye kite ye..huhu

~ PIJA ~ said...

Iris -> keseimbangan memang sangat2 penting.

Adik Degil -> org kat sek4..nanti leh ngeteh same..hihiii

::Budak Degil:: said...

ohh..kat mahkamah tu ye..ha..nt boleh kite p wetworld..ahaha

Maya said...

terima kasih pija entry ni...kita kekadang lupa bhw blog kita bukan kita saja yg baca...

nur said...

amboi.. kecik2 da pandai lagakan ayam ye.. Mak!! Pija ni main laga ayam.. denda dia mak.. suh diyer masak nasi lemak,,

Jemput join GIVEAWAY :ALL IN ONE

~ PIJA ~ said...

maya -> tq

nur -> sedapnye kalau denda nasi lemak je..feveret tu..!!

NuSaNa NoSa 91 said...

pergilah klu itu yg terbaik buatmu.. ecehhhh~ ^_^

~ Miss PIJAOSIX~ said...

KEEN -> rindu kamu!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..