Thursday, November 18, 2010

Kerutuk Ayam

Akhirnya, aku berjaya memasak kerutuk ayam pada hari raya Haji tahun ni. Alhamdulillah, ianya menjadi dan memang sedap. Aduh, perasan sungguh. Tapi memang sedap gak wei. Tak caya boleh rase. Tapi, lain tahun lah.

Terima kasih pada tukang bagi resepi iaitu chekwe.


-benda wajib yang ada supaya kerutuk ayam korang menjadi-


-Ni pun benda wajib gak. Jangan kata korang tak tahu ape benda alah nih -


-Setel dah bahan-bahan yang diperlukan -


-80% dah nak siap -


-Nilah rupa kerutuk ayam yang dah siap. Kaler die memang hitam -

Rizal kata macam masak kicap jerk. Ish, lain lah. Setahu aku kerutuk ayam or daging ni masakan orang Pantai Timur. Orang Kelantan dengan Terengganu pasti tahu pasal masakan ini.


Kata Hati : Kerutup atau Kerutuk?



Dari AKU,

16 comments:

aibaks said...

pe rase kerutuk ni beb? aku tak try lagi.. hehe

OLick SyaSya said...

ank buah i kate kurutuk aym sedap mkn ng ns goreng...

~ CiK DiMaNa ~ said...

aku sungguh terharu pija, melihat kegigihan ko menyediakan bahan2 itu :-)

p/s: harga bungkusan rempah tu pun masuk gmbar gak ke weh? hahaha!!!!

Moral: Pija dah boleh kawen :-)

Encik MamaT said...

boleh pos kat umah aku sikit ke?

siti rahmah bahrom said...

nak nak nak! yum yum (xtau la rase cmne)

Ila Zakaria said...

ermmmmmmmm akhirnya menjadik jugak... org kelantan panggil kerutuk ek.. belah encik somi aku panggil kerutup

Suara Kalbu said...

Walahhhhh....

I orang Pantai Timur Pija tapi sila jangan kutuk i sebab i belum pernah makan kerutuk ayam ni hihihii..

Anwyay.. tahniah. Walaupun tak dapat rasa tapi i percaya tentu sedap.

Pija..dah boleh kawin

~ PIJA ~ said...

aibaks -> rasenye memang bes..!

eca -> tak tau lak hang nak rase..lenkali la...!! kate balik kg..

chekwe -> aku tgh konpius! kerutup ke kerutuk..

e.mamat -> check post box esok tau. Aku dah pos laju2 kat ko.

siti -> dah abis la

ila -> aku pun tengah konpius. aku tgk kat pastik tu tulis kerutuk. Setahu aku KERUTUP.

Ida -> doakan aku kawen cpt...nak kwennnnnnn!!

~ CiK DiMaNa ~ said...

setau aku ejaan nya memang kerutuk... tp aku tak bape sure.. so aku follow jelah ejaan korang "kerutup" ... aku google, mmg SAH ejaan nya KERUTUK kot..

P/S: Ila n Pija, aku beli rempah tu kat pasar tani melawati yg penjual nya aku rasa bukan dari pantai timur.. harap menjawab kekompiusan anda berdua ye

Ila Zakaria said...

aku google jugak weih... KERUTUP n KERUTUK ada lak dua2 tulisnya ...ahahahaha... apa2 la cekwe..janji betul cara masaknya...aku x kompius pon sbb aku mmg sejak azali dgr namanya kerutup...hahahahah

~ CiK DiMaNa ~ said...

PANDAI ILA :-)

ecah said...

kak kerutup..eh silap..kak pija..nak rase!!

Lizzie Yasmin said...

Adeh terliur sudah nie.. akak meh anta kt Damansara skit.. hehehe

biskut said...

aku masih tak tau kerutup tuh ape benda..macam halia kisar ker atau macam kelapa yang diparut n then digoreng...?

HaNTwO said...

1st time dengar kerutu ayam...

Anis Nasri said...

mak sy suka jgk masak kerutuk ni.tambah budu lagi sedap. :D

btw klo nk join contest sy boleh je lg.
tutup pukul 11.59 mlm ni. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..