Thursday, March 25, 2010

Rahsia ALLAH


“tuhan bukan ada untuk orang-orang yang taat saja... cinta saja tidak cukup, bukan itu dasar menikah dalam islam.. pernikahan itu ibadah.. dan...jodoh itu rahsia Allah”



Aku bukannya aper. Aku rasa, aku dah naik rimas lah ngan soalan yang berbunyik seperti
"Bile nak kawen?"..
Pastu yang tanya tu orang yang same je pulak!!..
Motif?
Takde bende lain ke nak tanyer?
Mungkin laa kot...
Kalau lah aku ade jawapan untuk semua soalan ko tuh...
Aku gerenti kau akan dapat jawpan yang memuaskan hati..

Tak pun, boleh tak aku tanya kat die..
Kau bile nak mati?..
Macam kejam pulak..hahaha

Aper2 pun itu semua RAHSIA ALLAH..
Dia yang lebih mengetahui..
Mintak kat dia agar kite sentiasa mengecapi kebahgiaan dan diredhainye..
AMIN..

p/s : ini bukan post meroyan sebab aku tak kawin lagi dan aku tak pernah rase status aku sekarang sebagai satu bebanan yang perlu aku pikir setiap hari. Aku cume mengharap aku akan dapat kebaikan yang lebih berlipat ganda. InsyaAllah. Doakan saja.

12 comments:

Anonymous said...

lawak betul r ko nih pija..brutal sungguh entry ko kali ni..tp aku sokong je ape yg ko tulih tu...soklan2 bangang dr org2 yg xde akal tu ko biarlantak kan ajer...tanye sekali cukup lah...ini idak,asal jumpa je tanya soklan yg same...x paham2 ke..tu mesti jenis mase sekolah dulu jenuh cikgu ajar...dah rebus buku minum air nye pun x paham2 jugak...almaklumlah otak lembab...ekekeke...abaikan ajer!!b strong gurl...apapun aku suke ayat ko yg "ko bila nak mati?"...hahhahaa
dari aku.....zai de mamacute.

~ PIJA ~ said...

itu laa zai..
tiap kali buzz aku..
soalan pertama yang ditanye tu laa..

kalau la dia tanye aku sehat ke idak dulu..
sedap gak laa kan..hheeee

anyway, thanks for ur lovely comment

~oLick_Ecaa~ said...

btol2..asyk2 tny soklan cm2 je..kalo tny dpt due xpe gak..!sabo jea..

Anonymous said...

jodoh dan ajal itu memang rahsia Allah.. bezanya jodoh itu kita kena berusaha tapi ajal itu dtg sendiri. anggap saja org yg bertanya itu mengingatkan kamu untuk berbuat benda yang baik memandangkan sudah ada calonnya. bukan ke lebih baik berkahwin dari bercuti ke sana sini dgn bukan muhrim, duitnya saja kalau dikumpul sudah boleh buat kenduri. lelaki pada umur 31 tapi tidak mengajak perempuan kesayangannya juga berumur 31 berkahwin itu perkara pelik. tak kesian ke dia dgn kamu. hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. jgn terlalu percaya pd rakan yg kononnya memahamimu kerana sedikit sebanyak akan terdetik soalan yg sama "bila nak kawen?" bila baca entry2 romantik kamu.

hanimichi said...

pija..
mcm penah dengar je balasan soklan maut tuh...erm, dulu aku rajin gak buat camtu, pastu trus diorang x tegur2 aku sampai sudah =P
penah gak kawan2 aku yg dh kawen tanya aku bile nk kawin, aku tanya balik diorang: laki ko bile nk kawin lagi...hahahha...trus silent mode..amik obat!
bukan la niat kiter nk berkasar...tp saper yg x fedup beb kalo dh setiap kali jumpa asik tanya soklan yg sama..apa kes kan? drpd asik tanya soklan mereng tu, lebih baik la mendoakan kebahagiaan kita..dpt gak pahala.

anyway, aku yakin Allah dh ttpkan yg terbaik utk ko..and aku sentiasa mendoakan kebahagiaan ko..amin.

wan said...

testing.. testing.... saje nk menyelit kat sini.. untuk sahabat ku... pija... hanya engkau memahami apa ko rasa.... selebihnya.. serahkan pada yg maha kuasa....

~ PIJA ~ said...

untuk mereke yang komen..thanks..
pade yang tak yakin nak buh name tapi nak komen, takper..asalkan ko bahagia..

skrg aku bz..jap lagi aku reply..

~ PIJA ~ said...

buat Anonymous (nape tak buh name? tak yakin ke dengan jwapan awak sendiri...? )

Kira-kira matematik aku :
1. Sekali aku g bercuti2, abis pun paling kurang 300rat..heee..setahun aku g sekali je pun kdg2..mcm mane duit aku g cuti2 leh buat kenduri nih..? Aku bajet besar..hahaha

-->lelaki pada umur 31 tapi tidak mengajak perempuan kesayangannya juga berumur 31 berkahwin itu perkara pelik--> pelik ke? tak pelik pada aku..dan mane ko tau die tak pernah ajak aku berkahwin..ko ade bukti ke? jangan main taip je..

anggap saja org yg bertanya itu mengingatkan kamu untuk berbuat benda yang baik memandangkan sudah ada calonnya.--> cara ko tulis mcm aku marah sape2 yang tanye..sape kate aku marah dengan soalan2 'bile nak kawen?' tu..dan kawan2 yg rapat ngan aku pun selalu tanye..aku tak kisah..

cume jgn la, buzz aku tanye bende yang same..ayat pertama je dah tanye tu..hari2 itu mcm..manyak bosan wo nak jawab..tapi kalau niat die baik, alhamdulillah..tp kalau niat lebih pada nak menyebok..??

dan lagi satu, mane ko tau same ade aku de usaha atau x? Aku tgh usaha tangga kejayaan la nih..

Kalau Allah tu kate, aku tak kawen selagi umur 30, tak jugak aku kawen.. kalo aku kate aku nak gak kawen skg, tp tak gak dpat2, ape ku leh wat beb!! boleh tak gtau aku, pe yg aku patut buat?

Ajal tu dtg sendiri tu aku setuju..tp yang g kejar ajal sampai nak bunuh diri tu ape kes pulak..!! heee

Anonymous said...

"jgn terlalu percaya pd rakan yg kononnya memahamimu kerana sedikit sebanyak akan terdetik soalan yg sama "bila nak kawen?" bila baca entry2 romantik kamu." ni aku kopipes ayat cik/en. yg xde nama yer!!!

wahai cik/en. yg xde nama...kamu ni konon mcm nak beribadah tp dlm masa yg sama kamu cuba meracun fikiran sahabat ku ini agar meragui rakan yg "sebenarnya memang memahami"..soklan bila nak kahwin tu soklan biasa je..MEMANG AKU PUN PENAH TERDETIK DAN BERTANYA..cumanya xyah le nak tanye selalu or tiap kali chat/jumpa..paham2 sendirik udah ler.tp jd "LUARBIASA" kalo tiap kali buzz nak tanya soklan yg sama....ape niat disebalik soklan2 itu?pikir2kan lah wahai cik/en. xde nama yg konon2 ayat mcm bagus tp niat/hati busuk..nasihat 2sen dr saya yg x berapa pandai ini...kalo nak beribadah biar ikhlas!!!...
....NAMA AKU ZAI!!!......

CHENTA said...

RAHSIA ALLAH..sume orang tau, takde sape yg akan tau apa hikmah disebalik atas pe yg dah tejadi & atas pe yg bakal jadi. Sume tu da jadi ketentuanNya. Tapi yg aku pelik nya, nape kalo bab "kawen" je, manusia yg bijak bistari automatic akan jadi manusia bodoh durjana. (sori la yer..). Kalo bab2 lain, pandai je kate, "DAH TAKDIR TUHAN" tp kalo bab kawen, nape simply nak salahkan owg2 yg lom kawen?? Dorang ke yg mintak takdirkan jodoh lambat?? Rasenye takde lagi manusia yg wat statement, SEUMUR HIDUP AKU TAKNAK KAWEN. Takde kan?? Kalo dah kawen plak, penah ke manusia mintak jadi penceraian?? Takde kan?? haih..owg yg nak mengingatkan owg lain tuk wat kebaikan, bukan cara dgn tanya soalan kosong..tp biala betanye ngan soalan berilmu..

To : Anonymous, agak2 kalo dah ari2 tanya soalan yg same, tu bukan lebih pd menyebok ke??

Ila Zakaria said...

kadang2 aku pelik ngan mentaliti masyarakat sekeliling...boleh lak mengira kos org g cuti2 malaysia.. kenapa pula nak samakan nilai sebuah ikatan perkahwinan dgn kos g bercuti..PASTI ke kamu bahawa g bercuti berdua tu buat maksiat... YAKIN ke kamu..terdetik dlm ati dgn ada sikap 'bersangka buruk' tu lebih berdosa..bkn maksud aku nak menangkan sape2...tapi kenalah fikir secara rasional..siapa kita nak mempertikaikan ini semua... kadang kita tak boleh samakan keadaan org lain dgn kita...tentu ada sbb musabab maka semua ini berlaku...senang kata..SAPE TAKNAK KAWEN..ibadah tuuuu..

tak salah jika nak menegur...tapi tak kena caranya lah..jika benar2 ikhlas dr hati,pada tuan empunya yang berstatus anonymous tu apasal tak boh nama...bkn apa..senang lak dak pija ni nak g mintak tip express nak kawen dari kamu.. lagipon rasanya si anonymous ni mmg kenal la kan ngan pija sbb tau sumer citer dak pija..berani kerana benarlah kan..lgpon dapat gak pahala kan nolong bg tip2 kat kwn kita yg dlm usaha nak bina masjid ni kan..jgn kata la kwn2 rapat dak pija x bertanya...aku rajin gak menanya...tapi agak2 la kan...kalo ari2 tu bkn nak bertanya secara ikhlas...itu lebih pada niat serong tu..jgn berbangga kita yg berumur 31 thn ni dah bersuami n punya anak2 yg comel...jika ditakdirkan satu hari nanti Allah ambil sekelip mata...sanggup ke kita dgr ayat dr kwn2 kita "Bila ko nak KAWEN LAGI"...pasti kita pon x de jawapan utk persoalan itu.. so marilah kita doakan yg terbaik utk pija..itu lebih baik dr berperangsaka buruk kan..moga cepat naik pelamin yea yang..aku doakan yg terbaik buat kamu..

sori yang..terpangjang lak ngomen.dah ala2 naip kat blog sendirik lak... heheheheh..

aLin.PiRuL said...

my comment very da simple..

KAWEN ke TAK KAWEN ke semue bermaksiat..so maksiat is not focus to those yg TAK KAWEN JE..jodoh ajal ketentuan yg ESA..so if pija n partner tak lg ditakdirkan utk BERKAWEN ..x kawen la jwbnyer..its noting to do wasting money g holiday sane sini..kepit sane sini..wat maksiat sana sini..
as long as pija n partner bole jaga KEMALUAN masing2..then its OK..
yg DAH KAWEN tu pun blum tentu bole menjamin kesejahteraan n keharmonian sepanjang hayat....
so masing2 doa2 kan la yg terbaik utk dir n family masing2..no need to go around ur frend corner n bla bla bla...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..