Friday, February 25, 2011

DULU dan SEKARANG

Secara rawaknya, aku dah lama dalam dunia ni. Aku menulis kat mana-mana. Friendster blog, wordpress dan merata-rata. Tapi secara jujurnya aku bagitau, DULU aku menulis memang untuk kepentingan diri sendiri. Aku tak pikir akan ada orang baca. Aku tak pikir pun ada orang kisah. Aku tulis untuk kenangan masa hadapan bila aku merasakan diari bukan lagi relavan tika itu.

Mungkin aku belum bersedia menjadi blogger, bila mana aku menjadi sangat marah bile penulisan aku di Friendster disalah tafsir macam aku hingin sangat nak bercerita pasal ko orang yang sudahnya ikatan silaturahim yang dibina terputus macam tu jer.

Ah, itu cerita lama.

Mungkin aku belom bersedia menjadi blogger bila aku tak suka ada orang baca apa aku buat, apa aku tulis, gambar apa yang aku letak. Orang lain sebuk cerita mereka ade blog, aku hanya diam. Diam dalam erti kate lain, perlu ke aku tulis bagi semua orang tahu. Aku private kan blog aku untuk orang-orang tertentu sahaja. Aku menulis memang untuk diri sendiri dan memangnya lebih berbentuk peribadi.

Ya, itu DULU.

Dan SEKARANG,

Aku gembira mengenali mereka-mereka yang hebat kat dunia blog ni. Lama atau baru seseorang blogger pada aku bukannye ukuran. Aku tabik pada blogger baru yang bijak melontarkan pendapat. Jangan macam aku, ayat berterabur. Aku memang tak reti nak olah ayat yang berbentuk PENDAPAT.

Aku happy dapat kenal ramai bloggers. Aku rasa nilai persahabatan dalam dunia maya ni lebih bermakna. Dan aku baru tahu, dunia blog bukannye mudah bagi mereka yang betol-betol menghayatinya. Mungkin aku belom lagi ke tahap itu.

Ape lah yang aku merepek untuk entry kali ni. Tak paham tak per, yang pasti aku dah paham. Hehehe.

Pesan Aku:
Buat adik-adik yang menulis blog, boleh tak jangan tulis bahasa singkatan, aku jeles sebenarnya sebab AKU TAK PAHAM...!!!



Dari AKU,

21 comments:

ghost writer said...

betul apa yang Pija cakap..

bukan mudah untuk berblog dengan penulisan bagi mereka2 yang sangat menghayatinya...

aku juga harap Pija terus bersemangat.

Cik Dya said...

betul sangat tu..some bloggers suka tulis short form style of writing,susah nak faham kan?
Lets all make friends in blogging..Suka sangat!!hehe

AngahSayang2314 said...

betul tue... nak kena perah otakk hehehe.... lepas tue nak cari n3-n3 yg bernas la.. kan?? payah2 tapi seronok ramai kawan kan???

kak rejah jerrrrrrr kalau tak paham hehehee

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

pija org lama..dah masak asam garam berblogging...

Mr. Swift said...

Setuju 1200%. Jangan shortform. Buat "sgktn" je. HAHA. :D



Mr.Swift currently posted : Apabila Ayam Dah Mula Pelik Pasal Manusia....

syairahmohdanuar said...

saya tak tulis singkatan.lol :p

Suara Kalbu said...

Betul tu Pija..

Dengan blog, ida kenal awak dan yang lain-lain walaupun belum penah jumpa hihihihi...

Yang.. takkan address jer ..nama penuh apa ?

Amy Syaquena said...

setuju dengan ayat terakhir tue.. amy sendiri tak faham kalau dorang guna ayat singkat atau ayat sms nie..baca 10 kali pun belum tentu faham lagi..lastnya tekan tanda X je la..

Lizzie Yasmin said...

owh, akk x phm kew ap sy cmmt niey?? hahaha acah jer..

The Sharkox said...

blogger yang jenis memberi pendapat ni memang best di baca, tapi cukup susah kalau kita nak buat.. pendapat ni berkenaan dengan minat untuk mengkaji sesuatu topik jugak.. bukan takat kopipes paper online je..

WANDY said...

kalu awak tak faham, saya lagi tak faham, he.he.he.

aibaks said...

wahai kakak.. kpn x phm ka bhs sgktn 2? rilx la kak.. nk jmt ms kt.. haha..

~ PIJA ~ said...

GW -> betol, nak tulis bg org betol nak menghayati sangat susah..tapi aku cube la..hahahha

cik diya -> kdg tu terlalu short form, sampai tak leh nak paham!!

angah -> kepuasan bukan kalau dapat tulis yang best2..

LM -> lame tak semestinye hebat!!! hehee..

~ PIJA ~ said...

mr swift -> huh..!!

syairah -> bagus2..!

sk -> nanti kite deting kat tasik shah alam ye...

amy -> org selalu buat mcm tu..sudahnye org pangkah!!

Liz -> nak kene budak kecik nih..!!

~ PIJA ~ said...

sharkox -> aku suke bace blog ko... menghiburkan..bagus!!..aku pun tak minat bace blog kopipes..benda dah ada dlm paper tapi copy balik..tak bes kan..hihi

wandy -> amik masa awak untuk paham..!!

aibaks -> adik manis..mau kena ka?

Encik MamaT said...

ni entry lain dari yang lain ni... hahaha...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hahaha..sama cam miza.dah la kita ni org2 tua,manalah phm bahasa singkat2 nih dan ai,iteww,begituewwwww .pening dan mabuk jap..

missSenget said...

sama laa...xreti nak buat penulisan berbentuk pendapat...

hukhuk.. T__T

Maya said...

Pija...saya dah lama berblog, tapi blog saya caca marba, kadang ada pendapat, kadang cuma leisure suka2 nak kongsi moment..tapi blog saya tetap tak banyak orang komen macam blog pija hahaha..tapi takper, sebab saya pun kadang sengal bila orang komen buruk hihi..manusia kadang tidak dapat menerima hakikat dan manusia juga kadang suka cemburu kan kita. Bila cemburu dia cari pasal..eh tak lari topik kan??

AngahSayang2314 said...

masih dilamun lagi ke??

nur said...

Pija.
btl pe yg Pja tls tew.. setuju sgtkn .. x bape phm jgk dgn shtfm.. hehehe..
Jemput ke:ALL IN ONE

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..