Friday, February 18, 2011

Bila aku sudah tua


Kemarin, tepat jam 2.30 pagi aku terbangun. Perot rasa sangat-sangat sakit. Memulas. Rasa macam masuk angin. Rase pinggang dipiat-piat. Aku bangun. Nak minum air. Kot lah sakit tu boleh hilang.Tak jugak hilang. Nasib baik aku kat rumah mak. Setengah jam aku bertahan. Aku sapu balm. Tak jalan. Kaki dah sejuk. Kipas aku dah offkan.

Atlast aku muntah. Semua air yang keluar. Aku dah tak boleh tahan. Aku cal mak. Mintak mak bawak pergi klinik. Pukul 4 pagi aku sampai klinik. Dugaan lagi. Doktor tu boleh pulak membuta. Dekat 20 minit la nurse tu ketok tak bangun-bangun.

" Makcik, doktor tak mau bangun la. Makcik pergi kelinik lain la yer"

Aduh bengong. Kalau macam tu baik tak payah bukak kelinik 24 jam. Aku dah la sakit rasa macam nak mati. Nasib baik ada satu lagi klinik dekat Equine. Awal-awal die dah cakap. Aku akan di charge double. Tak kisah lah. Aku betol tak tahan. Rm80 yang berbaloi. Aku terlena lepas makan ubat.

Pesan doktor, jangan makan benda-benda berangin, pedas, kari. Amalkan minum susu. SUSU!!!! kenapa susu? aku memang susah nak telan susu. Tapi tak pe, pelan-pelan kayuh.

Kata-kata semangat:
Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya" (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari AKU,

20 comments:

OLick SyaSya said...

itu a pasal..smlm acik cte..

doc tuh membuta..hahaha

sungguh yer nurse tuh ketot pintu.haha

alhamdulilah da oke kn skg..

makan la jantung lagi..hehe

Wan Hafisah Collection's said...

ko nape dik?perut tak tahan pedas kot?

sila ikut nasihat doktor. :)

Suara Kalbu said...

Kenapa ngan perut awak Pija ? Gastrik ke ? Makan ubat dan cepat sihat ya

~ PIJA ~ said...

wan dan SK..

Dokter kate angin..ade kemungkinan jugak gastrik..:(

kyle said...

" Makcik, doktor tak mau bangun la. Makcik peri kelinik lain la yer"

epic ar ayat nie, hehe
jaga diri pija :)

~ PIJA ~ said...

kyle -> terima kasih atas ingatan itu..sat lagi den betolkan..hahahaa

Maya said...

RM80 u kesihatan..mmg tak seberapa nilai tu :)

Lizzie Yasmin said...

Sila lar jadi macam saya, segala benda tak boleh makan... Fun fries pun dah masuk dalam list makanan terlarang... huhuhu...

ghost writer said...

betul...sakit itu ujian paling kecil dari Tuhan untuk kita mengingati-Nya.

bukan ker hari tuh dah citer pasal kangkung,makanan berangin yang Pija cuba elakkan..lepas nih Pija pulak yang akan sebarkan tentang kebaikan susu..haha

semoga pija berada dalam lindungan-Nya

Eye_nee said...

Boleh la Doc tu membuta sampai tak sedar nurse dah panngil byk kali...berhati2 memilih makanan next time ok..

shahjiehan said...

SEMAKIN HARI SEMAKIN TUA..EEHHE

shahjiehan said...

SAKIT TUE KAFARAH (PENGHAPUS DOSA) HEEE.. MOGA CEPAT SEMBUH!

Nurfazilah Cipa said...

take a good care of urself k??:)cipa dtg bwk award~amek tau!

http://nurfazilaharsat.blogspot.com/2011/02/award-utk-sume-follower-cipa.html

dayah SnoW Heuka said...

ada ke doc membuta? aduhhh ta sedar :P

hehe btw jg la kesiahatn yer.. musim sakitkan skrng niyh adoi~

NuSaNa NoSa 91 said...

kak pija.. syafakillah~ semoga cepat sembuh.. jg s=kesihatan baik2 tau.. hu3~ =.=

Encik MamaT said...

hehe.. sakit + lagi dugaan mcm tu.. hehe.. sabar je la....

~ PIJA ~ said...

keeen -> dah sehat dan membesar bagai johan...

dayah -> memang membute pun..sampai tak bangun lak tu...paneh hati!!

HaNTwO said...

memang musim demam skrg ni.....moga scepat sihat seperti sediakala (perghhhh ayat daku cam budak spm heheh)

aibaks said...

uih.. tua-tua ni sentisitip la mek.. haha

nur said...

Pija..
susu tu boleh neutralkan asid lam perut tu= kurangle sakit..


Jemput ke:ALL IN ONE

semoga terhapus dosa2.. Amin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..