Friday, December 24, 2010

Berniaga macam BAGUS

Malam tadi temankan member. Katanya nak beli baju tebal. Tebal mana aku tak pasti lah kan. Janji lepas magrib. So, lepas magrib gak lah aku dah tersiap. Tak suke nak kasi orang tunggu aku lelama.

Jam kul 8.30 malam. Awal lagi kalau nak shopping kat tempat macam nih. Pergi makan dulu lah. Aku kat uptown Shah Alam masa ni. Dah makan, tengok jam dah pukul 9 lebih. Tengok pun, dah 70% kedai-kedai kat situ bukak.

Pusing punye pusing jumpe lah kedai yang majority jual baju tebal. Owner kedai tu aku tengok muke dah la tak ensem pastu kelat. Mule-mule masuk aku dah menyampah.

Member aku tanye " bang, yang ini berapa?"
Kadam die yang kecik tu jawab " RM45 bang"
Bos die yang tak hensem tu lak jawab " salah tu. RM55". Jerit tak ingat. Rasa macam tak respect customer jer.

Aku diam jer. Member aku pun diam jer. Malas nak layan emosi. Pusing lagi kat dalam kedai tu. Yang sebetolnye, bos dengan kadam die tu dalam proses mengantung baju-baju. Kire tak abis lagi. Tapi ko tak boleh layan orang yang masuk kedai ko yang mungkin jugak menjadi salah satu punca rezeki ko hari tu.

Aku dah rasa mamat ni lain macam. Macam nak tak nak je layan. Aku nak beli lah bodoh. Hahaha...

Kali kedua, member aku berminat dekat satu baju ni. Takde tag harga. Dia pun dah malas nak tanya harga. Dia belek-belek jumpa pulak baju yang sama macam tadi. Ada tag harga. Hah, RM48. Dia gamble amik sendiri.

Member aku kata " RM48 kan bang?"
Lagi sekali die menjerit macam gampang " yang tu RM68 "
Kawan aku kata lah. " bukan 48 je ke?"
Die jerit dari dalam " yang tu lain, saya tak letak tanda harga lagi, macam mana pulak boleh jadi 48?"

Bos tak ensem ni memang layan customer macam haram. Aku dah rasa panas hati. Aku tarik member aku tu. Sebelom aku pulak yang cakap bukan-bukan. Orang macam ni jenis tak respect orang. Cakap jerit-jerit. Ape salah engkau datang kat kiteorang dan explain elok-elok.

Dalam kereta member aku menyumpah. Hahaha.

Dari AKU,

17 comments:

CiK QiQi said...

qiqi bace pon panas ati..kite g kedai deme nk bcri n bli brg..ingt brg deme tu bagus sgt ke smpai k lyn customer cm tu..haish...panas je ati.cmne la nk maju kalo prangai hampeh cm 2...grrrrrrrrrrrrrrrr

Ila Zakaria said...

ni namanya org tak reti bersyukur... x reti nak melayan pelanggan... kalo aku.. lama dah aku blah... suka suki nak menempik walopun bkn direk ke aku...tp kira kuang ajar la tu... mehla dtg uptown danau kota yayang... dekat ngan umah aku...berdepan opis aku..leh ngeteh sesama pastu..hehehehhe

Anna said...

bagusla keluar kedai sebelum meletup.hehehe,pandai kawal marah ni,bagus2.tak pe k,banyak lagi kot kedai yg jual n tahu layan customer,cuma mgkin kedai2 baik ni tak promote jadi susah nak cari,harap2 member awak dapat pe yg dia nak beli k.:)

Lizzie Yasmin said...

berniaga mcm tue, mcm nak kaya cepat jer.. ada orang mcm bersungguh nk beli dia letak mahal2.. cuba klu orang dok pikir2 lagi, msti dia letak baik punya pmurah.. nk bodek suh beli...

Encik MamaT said...

aku kalo jenis mcm tu.. aku boikot trus.... bodoh je... layan elok... masyuk la kat ko...

Sephi Sephia said...

Jangan beli di kedai tu kalau kena. Mesti tipu pembeli tu. Mana boleh letak lain, cakap lain?

OLick SyaSya said...

ee alog..asl gampank sgt pngai..bikin hati hot je..
eee sakit aty la bc..

aibaks said...

uih.. kene kat ko ke pija? hmm.. awat tak tunjuk ke tanda rege tu? baru malu die.. haha

NuSaNa NoSa 91 said...

grrrr~ geram2~ kasi lempang laju2 sama dia.. ha3~ ^_^
btw, pdn muka dia.. dh ilang satu punca rezeki!! hohohoho~ =.="

aNnE said...

penah jugak kena macam ni...

temper je kena..haha

nazirulhazwan~ said...

laaa, sumpah la die depan2, haih, tu mm sedap klu men sumpah2 tu

biskut said...

ada jugak jenis macam tuh arr...

sib baik tak kena kat aku,lau tak 'terbakar' lah kedai ko mamat yang tak hensem..(err..betul ker dia tak hensem)

CIK TOM said...

baik xyah beli ngan org camtu...xmesra lgsg...

eh nape plk ckp camtu..mmg gayah ikhlas buatkan..xde charge pe2..

dayah SnoW Heuka said...

perghh.. dia gado ngn osteri dia kot ehehe :PP baling jek barang nuh kat muje dia.. na marah2 lark eee

Suara Kalbu said...

Menyampah org meniaga macam ni. Tak nak duit sudahla. Pergi meniaga dalam hutan hahaha

HaNTwO said...

pesal tak maki je orang cmtu...kalo kena kat aku memang aku bagi sebakul caci maki....susah sangat ke nak hormat orang lain tol tak???

AngahSayang2314 said...

sabar..sabar... jgn emo sangat kang tak pasal2 lain jadinyer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..