Wednesday, December 1, 2010

Awal Muharram @ Maal Hijrah

Assalamualaikum dan Salam bulan baru...

Minggu depan 7.12.2010, semua umat islam akan menyambut tahun baru untuk kalendar islam. So, aku nak share lagi doa akhir tahun dan doa awal tahun hijrah. Sumber dari JAKIM.

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”


Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.


Nota Lutut : Sedang memikir azam untuk tahun baru..

Dari AKU,

14 comments:

Encik MamaT said...

hehe... azam tahun lepas ape?

anamizu said...

azam tahun lepas ape cik pija?? hihi

ade something utk cik pija---> yg comel special utk awak ^^

CaDLyNN said...

good info~

nur said...

tq ingatkan..
ALL IN ONE

Suara Kalbu said...

Azam ida tahun depan ialah tak nak buat sebarang azam lagi dah

Hihihihi

Din said...

thanks sebab share ni ye..

Princess Nur said...

thanx share ye dik

velasrizal said...

alamak azam thn ni xlepas lagi

✿....rossa alina....✿ said...

thanks info.. :)

biskut said...

azam tahun baru?alamak aku belum fikirkan lagi..

azam tahun nih nak buat setan fed-up nak goda aku...hahaha

noorafzan said...

salam sis..thanks atas ingatan ini.

aibaks said...

nasib baik la kau ingatkan aku pasal awal muharam.. aku betul2 da lupa.. thanks mek! haha..

Cempakamelati said...

Insyaallah akan baca doa-doa ni...moga kita sama-sama diampunkan dosa dan dilindungi dari godaan syaitan.

AngahSayang2314 said...

kak pija kalau macam tue nak tanya 1 soalan azam tahun nie tercapai ke???

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..