Tuesday, June 22, 2010

Bile emosi mengatasi semuanya

Dunia Facebook memang menabjubkan. Sana-sini orang tahu apa FB. Mula-mula aku kenal FB, aku menyampah nak layan. Gila nampak serabut. Takde apa yang menarik minat aku pun. Dulu, aku pelepak tegar kat friendster. Macam-macam community akaun lagi yang aku ade. MYSpace, Hi-5, Tagged n Twitter. Tapi, aku tak aktip pun kat akaun-akaun tu. Cuma kat FS, siap aku berblog lagi. Tu pun dah jadi tapai basi-sejarah lampau.

Tapi standartlah, tak kenal maka tak cinta orang kata. Aku pernah leka melayan FB tapi masih ditahap tidak membimbangkan. Tu pun, aku layan kat opis time takde kerja. Aku layan macam-macam game - berkebun, layan cafe bagai,buat bangunan. Paling best, aku dapat memadu kasih bersama rakan-rakan yang lama tak jumpa. Dan sekarang aku dah mula rasa BOSAN nak layan..!! Nak muntah.

Tapi, aku kesian tengok manusia yang menjadikan laman FB untuk meroyan. Sikit-sikit meroyan tak pe lagik. Tapi kalau dari status tu orang lain boleh tahu korang laki bini bergaduh - macammane?. Tak bes kan. Hari ni status 'married' esok dan dan jadi 'single'. Biasanya pompuan yang lemah macam aku je yang berperangai macam ni. Takut emosi yang melampau ni akan mengaibkan suami atau boipren masing-masing la pulak.Nanti tak pasal jadi bahan rujukan ahli majlis tingkap..!! Huhuuuu

Tapi jangan tak tahu. Ada jugak yang saja suka-suka nak buat. Jenis takde keja. So, jangan cepat buat andaian. Kadang-kadang aku pun sama. Rase macam nak je lepas kan geram kasi semua org tahu. Bila dah taip, aku risau pulak. Kira, aku pun ade keinginan yang macam itu jugak..!!

Entah lah..ini hanya pendapat aku yang tak seberapa nak pandai lah. Aku tak kate aku ni pandai mengawal emosi. Tapi, aku lebih senang beremosi dengan blog. Rasenya tak pernah lagi aku beremosial tahap gaban yang mengundang spekulasi antara satu sama lain kat laman FB ni. Even aku pernah dihentam teruk satu mase dulu tapi aku tak melawan. Lantak ko lah..!!

Tapi andai ade manusia yang terase dengan pendapat bengong aku nih, aku mintap maap awal-awal. :)

Aku tanya kat kawan aku. Panjang (mungkin nama sebenar). " Napa ko tutup akaun FB?" Jawapan dia, FB menglalaikan aku. Sampaikan lupa nak amik anak dari sekolah katenya. Erm..banyak lagi keburukan FB ni, ade je yang dah cerai berai, kawan jadi musuh. Laki bini ade scandel.

Tapi so far, aku ok je dengan benda alah yang bernama Facebook nih.


Dari AKU,
http://pijaosix.blogspot.com

8 comments:

~oLick_Ecaa~ said...

i sokong stment u nie..fb da mcm boring,pencerIAN,pergaduhan,n mcm2 lg dtg nye dr fb..hehe kbykan mcm 2la,

p/s: tp jge2 fb kte owg len bly log in tnp kite sedari..
coz da ramai owg fuck fb, sbb owg len bly log in kte nye..sgt2 bhaye kn.!

wan said...

terpanggil aku nk mengomen pasal FB ni.... kalau niat kita baik, baiklah jadinya... kalau niat tak baik.. terpesong la jadinya.... aku pernah tak heran pada FB dulu2 kala.. tp tak kenal maka tak cinta... FB dah bnyk membantu aku dalam cara yg aku n beberapa kawan rapatku je yg tau sebab dan akibatnya.... so di sinilah pendirian aku sehingga harini.. esok lusa lom tau lg cemana... TUHAN tau semua rencana Nya untuk kita dan ianya memang untuk kebaikan kita sendiri.... semoga aku tidak terpesong dari jalan lurus Nya....

~ PIJA ~ said...

eca : itu la..tapi along tetap kate Fb ni ade baik ade buruknyer. Pandai-pandai la kite nak buat macam mana.

Wan : itu aku kate, buruk baik datang dari kita jugak. Aku pun selalu tak betol dalam menggunakan FB. Sama-sama la kite saling ingat mengingati. Dan aku tahu dengan FB lah ko telah berjaya menjadi apa yang ko jadi skarang..Alhamdulillah..

~oLick_Ecaa~ said...

hehe, tp eca ske meroyan kat fb..coz t dowg mst igt btol2 kn...
pastu mula gosip wall ke wall..keh3..

~ PIJA ~ said...

tu la along kate tadi tu..
jgn cepat buat andaian..
ade org die saje suke-suke jer..
nak berhibur..tp ade mase kite mmg dapat agak pun same ade org tu meroyan main2 ker..or meroyan tahap gaban..betol tak eca..?

~oLick_Ecaa~ said...

btol skli..ble owg tuh btol2 meroyan thap gaban, kite igt dye maen2, ble dye men2 kte igt dye btol2..tah a.
tgk owg la..kalo dye cpt tacing xtawu a...bia la dye syok sendri dye nye meroyan tuh..hehehe..

Ila Zakaria said...

ada benarnya ttg FB ni.. rasa zaman kegemilangannya makin hari makin kurang.. dan betul juga ada baik n buruknya FB ni.. aku mula rasa teruja dulu sbb dpt jumpa kwn2 dlm dunia maya ni.. even kwn2 zaman sek rendah pon dpt jumpa blk. ttg status x kunafikan.. ada kalanya org luar salah tafsir ttg semua tu.. aku pon selalu gak wat status yg disalah ertikan.. dan kadangkala sengaja ku buat status yg aku je yg paham.. lain yg kita rasa lain yg ditafsirkan.. tp seperti biasa.. AKU LAYANNNNNN... dr Fb juga kadangkala kita kenal hati budi seseorg.. dr FB juga kita kenal ttg kehidupan seseorg.. dr fb juga kewangan seseorang meningkat naik sbb bisness kawan sama kawan..syukur Alhamdulillah..dr Fb juga ukhwah persahabatan n kekeluargaan menjadi rapat n juga kadangkala bertambah renggang..tp dr hati aku, dr FB juga kadangkala timbul riak hasad dengki semua.. tapi x kisahlah apa2 pun kan.. hanya kita yg tahu apa yg kita rasa... tp YAYANG... betul ke ko da bosan ngan FB.. bagaimana pula dgn aku yang..BOSAN sama ke yang.. uhukkk.uhuk... lari2 anak masok bilik meeting sambil bawak segulung tisu tandas ni...

~ PIJA ~ said...

darling ila...usahlah ko lari2 anak ke belik meeting..nanti tersadung..kompem bunyiknye umpama gempa bumi kecik...usah lah..!!

betol ape ko kate larling...macam2 bende kite bole manipulate dan analisis data dr FB nih. Sorry ayat GIS sket..hahahha

Yang penting, masing2 dah bangka. Dah besar panjang. Mesti tahu beza mane yang baik dan buruk.

P/s: ko sentiasa dlm ingatan ku...tidak pernah diri mu diboringkan oleh daku...zassss...lebiuuu...!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..