Friday, December 17, 2010

Rentetan Karenah JIRAN mangkuk

Salam Jumaat..

Ada kawan yang tanya aku, ape jiran ko dah buat. Meh aku senaraikan. Dan aku alu-alukan untuk sesiapa sahaja yang nak bagi pendapat dan sewaktu dengannya.

Pada yang pernah duduk umah yang aku duduk sekarang seperti Chekwe, Ila, Emy, Ana, Alang, Alin, dan mereka yang tersinggah kat blog aku ni pun boleh bagi cadangan. Sebab ada gak antara korang yang pernah alami. Hahaha...

Senarai yang jiran mangkuk ni dah buat:
  • Dah dua minggu die bubuh tong sampah die depan rumah aku. Depan umah die gile nak cantik, Memang dia ade buat taman kecik siap air terjun bagai. Yang buat kami panas hati bila sampah die makin banyak dan dah over limit. Kucing leh selongkar. Bersepah tu!!
  • Suka-suka hati nenek atok die nak sidai kat 'gate' depan umah. Bukan pagar yang sharing tu yer. Tapi gate!! Yang boleh kepak-kepak kan tu. Paham kan.
  • Parking kereta kat depan umah yang memang takde kene mengena dengan dia. Dah la kiteorang semua pakai kereta. Terpaksa la parking jauh-jauh.
  • Memekak sampai pukul 2 3 pagi. Bertukang kereta lah. Press minyak kereta turbo buruk dia tu. Sangat memekak!!!!
Benda ni dah lame kecuali bab tong sampah tu. Tapi masing-masing tak amik port sebab mase tu semua bergelar pelajar. Tapi bile keadaan makin dibiarkan, makin pijak kepala. Peduli ape aku orang tua pun. Ko tunggu je lah nanti. Hehehee...

Opss!! Ade tambahan, die boleh tanam pokok buluh kat depan umah aku. Dah rendang tak ingat bukan reti nak potong. Hari tu Rizal dah cantas abis, buh minyak hitam. Selamat dah mampus..!!!

Dari AKU,

18 comments:

Encik MamaT said...

sabar2... panas je ko ni... haha... amik wudhu dulu... cool.. fuuuhh...

~ PIJA ~ said...

ko ni salah sangka nih...aku tak panas langsung pun..aku hanye meminta pendapat laa...

ape la ko nih...panas dengan ko lak tibe2...!!!!!!!!!!!

ni entry geram manje....

OLick SyaSya said...

saba2...firstime tgk kak pija nie ngmok...dududu..saba je a,,mutu n chndran n ank2 dye sami
busuk hati btol...mmg sj nk bkin kowg hot nie..myb sume ladies..

so ladies kan sopan santun..myb dowg ambik kesmptan kot..haha

p/s: mgalahkan owg2 mutu sami plak...

Ila Zakaria said...

meh aku bg idea ek..sbb aku memahami apa yg ko rasa tu...

* tong sampah - ko g letak balik depan umah dia dgn selambanya... ko jgn marah2..tp kalo dia sound baru ko leh sound balik..kata je kat dia... rumah saya dah x perlu extra tong sampah makcikkkk...rumah memasing ada tong sampah...sila jaga sendiri2...

* gate kepak2 - ko kata.. makcik.. kami nak sidai tilam kami atas ni..malam td entah mcm mana leh terkencing malam lak... kompom dia tarik balik baju dia.. ingat bangla ke nak main sidai2 baju sebarangan.... tak pon kata kat dia ni bkn rumah kongsi nak main sidai sebarang... kalo dia sound..ko ambik kadbod..tulis besar2... pakaian utk disedekah...kalo dia x ambik ...kompem org lain laju2 akan ambik

* kereta - ko tampal besar2..jgn parking di sini...kalo nak gak sejam singgit setengah... kalo x paham lagik ckp jer direk.. kami sewa umah ni..kalo nak syer parking syer la sekali duit parking...

bertukang n memekak - benda ni sejak azali dia gitu... tapi dulu idakla dia dok memekak pepagi buta... pekata pasni bila menukang n press minyak korang buat benda yang sama.. dia tukang korang tukang...dia press korang press...kalo boleh lagik kuat dr abg yg dia buat.. kalo x reti bahase gak mmg spesis mental...

mmgla org kata kalo layan org gila kita akan gila...tapi ada org tahu apa yg kita rasa... cer try soh org yg ckp tu dok umah ko barang sehari dua.. panas tak ati mereka2 semua... aku paham amat dgn jiran yg x reti bahasa ni... bagi aku..alang2 dah sound baik sound tepek terus atas paler...

~ PIJA ~ said...

yayang ILA..

thanks beb...chekwe dulu bab parking die meroyan dah dek perangai depa nih..memang jenis suke2 hati tak ingat..

ayah aku pun pernah kate ape ko tau..kenape jiran tanam pokok buluh dpan umah nih. tanam mangga takpe gak. Nape parking kereta mcm nih..aduh mcam2 lah!! pelik die tgk jiran tua yang moden nih..hahahaa


ila..dape yang tumpang umah aku mesti kate, tahan korang eh ngan org macam nih..!!!!!

doubleheart team said...

maybe jiran mangkuk tu lupe yg die ade jrn2 lain duk kt sblah kot. hehe

~ CiK DiMaNa ~ said...

hmm, tetiba aku mcm terdengar org menyeru nama aku la.... aku simpati kat ko pija tp dlm pada simpati, terkekek2 aku ketawa.. LAWAK seh !!

aku sokong apa ila punya cadangan tu... mcm aku kata la... ko kena alihkan tong sampah tu DEPAN MUKA dorg.... bg reti n paham bahasa sikit

bab kereta ko mmg tak bape boleh nk tulis nota larangan sbb luar kawasan rumah, bukan hak milik sape2.. tp ko blh tulis nota kaki tepek kat 'gate kepak2' ko tu...
"DILARANG SIDAI KAIN DI SINI" WAH !!! dah siap gantung, jgn lupa amek gambar utk tatapan kami ye...

nota kaki: cemana nk berenti gelak ni beb? tak pernah aku jmpa org ampai kain umah jiran.... cadangn ila yg suruh ko sama2 buat bising tu pun mcm best je.. acu cuba try test tengok :-)

Mutiara kata: org tua ptt dihormati

UISH !! kalau aku masih di situ.. kompem kena ngan aku !!! kalau jenis mcm dia tu, SUSAH aku nk praktikkan mutiara kata tu...

selamat maju jaya ye !!

~ PIJA ~ said...

chekwe..

sape benarkan ko buat entry aku sebagai bahan lawak....!!!!!

tu lah..paling hina die buat ialah buh kain kat gate kepak2 aku tu..!!

siap die..boleh jalan dengan mutiara kate tu.hahahaa

tq kasih atas cadangan anda..i like u..heheee

aibaks said...

wei.. apsal tak cakap ke elok2 ngan jiran ko tu.. da hidup berjiran.. kene la kenal2.. pastu tegur2..

Kamil ace said...

ni mmg panas la..
psl parking aritu ade jgk skali kne..boleh dia parking dpn rumah..mkn jln plak tu , nk kuar kn kete ssh..las2 kamil lekat sikit warning dkt tingkap driver dia..lps tu xde dh jd..haha

~ PIJA ~ said...

aibaks...

susah la...nampak mcm senang sgt nak kasi nasihat elok2..tapi dah berdepan, susah wo..!!

kamil..

nanti org nak buat mcm tu gak la..hihiii

aibaks said...

hmm... suh la orang2 tua yang tegur.. mungkin lebih berkesan kot..aku pun tak pernah alaminyer..

biskut said...

nih yang dikatakan jiran 'belanda dapat tanah' nih...

cadangan paling best,dulukan perbuatan sebelum dia buat.maksudnya jangan bagi ruang.

hasrul hassan said...

Salam . ish ish ishh .. sungguh melampau .. :)

http://hasrulhassan.blogspot.com

sib baik jiran saya bebaik belaka .. dari jiran india.. ke jiran melayu .. ke jiran cina .. ke jiran kemboja ... semuanya marvelous ...

dayah SnoW Heuka said...

wahh sgt ta elok meyh..

aLin.PiRuL said...

senang citer..jiran kiri kanan umh sec 4 mmg bangsat belaka..dr pengalaman aku dok situ la..

dah le tept oang wat cm tpt sdri kirabagus la aku jatuhkan jer tilam yg die sidai kat gate tuh..kalo aku campak dlm tong sampah..haaaa..

kalo bab ngata ank oang ligat je mulut depa..anak sdri x terjaga..mcm la sopan santun sgt ank2 mereka..

akhir kate...aku mmg x suka berjiran org cm tuh..

~ PIJA ~ said...

kantoi aaa u ni...i duduk sek 4..hahahhah

thanks for all the komen fren..:)

Suara Kalbu said...

Pija,

Apa kata awak kasi panas sama itu mangkuk . Awak tanamlah pokok durian kat depan rumah dia bila gugur boleh hempuk mangkuk tu.

Pastu awak ternak ayam kat depan pintu pagar rumah dia. Kasik bau itu semerbak dalam rumah dia hahahahah

Menci jiran mcm ni. Selfish. Macam la dia sorang je yg beli/sewa rumah tu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Tentang PENULIS

My photo
Menulis sekadar untuk kepuasan diri.. Menulis untuk mengisi masa dan berkongsi cerita.. Menulis apabila tulisan lebih dihargai dari kata-kata... Ape yg aku tulis kat sini.. adalah ape yang aku LALUI.. ape yang aku NAMPAK..So, jangan amik PORT sangat kalau ANDA seorang yang cepat SENTAP..!! SELAMAT MEMBACA..